JA hun logo main

UPLIFT Youth

Projekt partner: UNICEF

Célcsoport: általános- és középiskolások

Célkitűzés: program fókuszában kiemelt szerepet kap a magával ragadó életre szóló élményt nyújtó tanulást segítő foglalkozások, ezek által a munkára való felkészültség támogatása, a pénzügyi tudatosság, a vállalkozói szellem, a fenntarthatóság és a STEM területét is érintve

Nincs esemény

Partnerségben az UNICEF és a JAM

Szebb jövőt építünk az ukrán és a magyar fiatalok számára!

Az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja, és a Junior Achievement Europe közös partnerséget indítanak, hogy segítsék a fiatal ukrán menekülteket Európa-szerte. A partnerség az „UPLIFT Youth” elnevezést kapta.

Az „UPLIFT Youth” program célja, az ukrán és a hátrányos helyzetű magyar fiatalok integrációja és társadalmi kohéziójának előmozdítása. A program során olyan új ismeretekre tehetnek szert a fiatalok, amely során megismerkedhetnek a vállalkozói látásmóddal, gondolkodásmóddal, ezáltal új képességeket és készségeket sajátíthatnak el.

A „UPLIFT Youth” másfél évet felölelő programsorozat kapcsán egyesítjük a társadalmi vállalkozói szellemet, az innovációt és a csapatszellemet, ezáltal az ukrán és hátrányos helyzetű magyar fiataloknak lehetőséget biztosítunk arra, hogy a környezetükben a változás előmozdítójává váljanak.

Az UNICEF és a JA Europe – szakértelmüket és tapasztalataikat egybefonva- céljai között megtalálható a fiatalok foglalkoztatottságának javítása, hogy a fiatalok kompetens, önálló, és felelősségteljes felnőttekké váljanak, illetve felkészültségük minél inkább megfeleljen leendő munkáltatóik elvárásainak.

Tizenegy ország részvételével zajlik a projekt – Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Moldova, Lengyelország, Románia, Szerbia és Szlovákia vesznek részt, őket támogatja majd a JA Görögország, JA Olaszország és JA Ukrajna.

Mariam, egy 18 éves szomáliai lány, aki a korábbi JA Görögország – UNICEF projektben vett részt, a következőt osztotta meg velünk: “Hálás vagyok, hogy sikerült munkát találnom az UNICEF programnak köszönhetően. Megtanultam hogyan kommunikáljak különböző kultúrákból érkező emberekkel. A jövőben a nyelvtanulásra fogom fektetni a hangsúlyt. Élvezem a munkám, és napról napra fejlődök, kinyíltak előttem a kapuk.”

A JAM Uplift Youth projekten belül többek között a következő programok valósultak meg: Roadshow-k, ahol tőzsdejátékokon keresztül tanulhattak a diákok, diákvállalkozási programok, árnyéknapok, reptérlátogatás, kirándulások, vállalatlátogatások.

A JAM saját fejlesztésű digitális tananyaga, a Kultúrmadár is népszerű volt a projekt keretén belül. A Kultúrmadár magyar és ukrán nyelven is elérhető online tananyag, amely a kulturális különbségekre, hagyományokra fókuszál. A Kultúrmadár honlapja: Kultúrmadár – A szárnyaló tudás! (kulturmadar.hu)

UNICEF

“Az UNICEF több JA szervezettel is szorosan együttműködött az elmúlt években, és nagy örömünkre szolgál, hogy ezúttal becsatlakozhatunk ebbe az új páneurópai projektbe. A JA Europe és az UNICEF a nemzeti partnerekkel karöltve egy olyan különleges helyzetben vannak, amivel hozzájárulhatnak az ukrán- és helyi fiatalok életminőségének javításához Európa-szerte a szolidaritás és kölcsönös tisztelet hirdetése révén.” – nyilatkozta Nina Ferencic, az UNICEF Európai és Közép-Ázsiai Regionális Fiatalkorúak Fejlesztéséért Felelős Hivatal Regionális Tanácsadója.

JA Europe

Salvatore Nigro, a JA Europe vezérigazgatója, így nyilatkozott: “Rendkívüli idők rendkívüli intézkedéseket igényelnek: nagyon hálásak vagyunk az UNICEF-nek, hogy hisznek a JA erejében. Évtizedek tapasztalatán és szakértelmén osztozunk és cserélünk tapasztalatot, mellyel az ukrán fiatalok új életükbe való sikeres integrálását segítjük. Igazi megtiszteltetés nekünk, hogy egy Nobel-békedíjjal kitüntetett szervezettel dolgozhat együtt a JA Europe.”

JA Magyarország

M.Gergely Orsolya a JA Magyarország ügyvezető igazgatója, így nyilatkozott: “Küldetésünknek tekintjük közösen az UNICEF-fel, hogy a fiatalok hozzáférjenek ahhoz a tudáshoz, amely hosszútávon segítségükre lesz abban, hogy aktívan részt vegyenek az életük javításában és közösségük problémáinak megoldásában.

Az UNICEF-fel közös célunk, hogy egy szebb jövőt építsünk az ukrán és hátrányos helyzetű magyar fiatalok számára, ezért támogatjuk őket és kiállunk mellettük, amikor a legnagyobb szükségük van ránk!”

A projekt 2022. júliustól 2023. decemberig tart 11 ország bevonásával és azzal a feltett szándékkal, hogy a jövőben kiterjesztjük majd további európai országokra is.