JA hun logo main

UPLIFT Youth

Projekt partner: UNICEF

Célcsoport: általános- és középiskolások

Célkitűzés: program fókuszában kiemelt szerepet kap a magával ragadó életre szóló élményt nyújtó tanulást segítő foglalkozások, ezek által a munkára való felkészültség támogatása, a pénzügyi tudatosság, a vállalkozói szellem, a fenntarthatóság és a STEM területét is érintve

There is no Event

Partnerségben az UNICEF és a JAM

Szebb jövőt építünk az ukrán és a magyar fiatalok számára!

Az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja, és a Junior Achievement Europe közös partnerséget indítanak, hogy segítsék a fiatal ukrán menekülteket Európa szerte. A partnerség az „UPLIFT Youth” elnevezést kapta. Az „UPLIFT Youth” program célja, az ukrán és a hátrányos helyzetű magyar fiatalok integrációja és társadalmi kohéziójának az előmozdítása. A program során olyan új ismeretekre tehetnek szert a fiatalok, amely során megismerkedhetnek a vállalkozói látásmóddal, gondolkodásmóddal, ezáltal új képességeket és készségeket sajátíthatnak el.

A „UPLIFT Youth” másfél évet felölelő programsorozat kapcsán egyesítjük a társadalmi vállalkozói szellemet, az innovációt és a csapatszellemet, ezáltal az ukrán és hátrányos helyzetű magyar fiataloknak lehetőséget biztosítunk arra, hogy a környezetükben a változás előmozdítójává váljanak.

UNICEF és JA Europe – szakértelmüket és tapasztalataikat egybefonva- céljai között megtalálható a fiatalok foglalkoztatottságának javítása, hogy a fiatalok kompetens, önálló, és felelősségteljes felnőttekké váljanak, illetve felkészültségük minél inkább megfeleljen leendő munkáltatóik elvárásának.

Tizenegy ország részvételével zajlik a projekt – Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Moldova, Lengyelország, Románia, Szerbia és Szlovákia vesznek részt, őket támogatják majd JA Görögország, JA Olaszország és JA Ukrajna.

Mariam, egy 18 éves szomáliai lány, aki a korábbi   JA Görögország – UNICEF projektben vett részt, a következőt osztotta meg velünk: “Hálás vagyok, hogy sikerült munkát találnom az UNICEF programnak köszönhetően. Megtanultam hogyan kommunikáljak különböző kultúrákból érkező emberekkel. A jövőben a nyelvtanulásra fogom fektetni a hangsúlyt. Élvezem a munkám, és napról napra fejlődök, kinyíltak előttem a kapuk.”

UNICEF

“Az UNICEF több helyi JA szervezettel is szorosan együttműködött az elmúlt években, és nagy örömünkre szolgál, hogy ezúttal becsatlakozhatunk ebbe az új páneurópai projektbe. JA Europe és az UNICEF, a nemzeti partnerekkel karöltve egy olyan különleges helyzetben vannak, amivel hozzájárulhatnak az ukrán- és helyi fiatalok életminőségéhez javításához Európa-szerte a szolidaritás és kölcsönös tisztelet hirdetése révén.” – nyilatkozta Nina Ferencic, az UNICEF Európai és Közép-Ázsiai Regionális Fiatalkorúak Fejlesztéséért Felelős Hivatal Regionális Tanácsadója.

JA Europe

Salvatore Nigro, a JA Europe vezérigazgatója, így nyilatkozott: “Rendkívüli idők rendkívüli intézkedéseket igényelnek: nagyon hálásak vagyunk az UNICEF-nek, hogy hisznek a JA erejében. Évtizedek tapasztalatán és szakértelmén osztozunk és cserélünk tapasztalatot, mellyel az ukrán fiatalok új életükbe való sikeres integrálását segítjük. Igazi megtiszteltetés nekünk, hogy egy Nobel-békedíjjal kitüntetett szervezettel dolgozhat együtt a JA Europe.”

JA Magyarország

M.Gergely Orsolya a JA Magyarország ügyvezető igazgatója, így nyilatkozott: “Küldetésünknek tekintjük közösen az UNICEF-fel, hogy a fiatalok hozzáférjenek ahhoz a tudáshoz, amely hosszútávon segítségükre lesz abban, hogy aktívan részt vegyenek az életük javításában és közösségük problémáinak megoldásában.

Az UNICEF-fel közös célunk, hogy egy szebb jövőt építsünk az ukrán és hátrányos helyzetű magyar fiatalok számára, ezért támogatjuk őket és kiállunk mellettük, amikor a legnagyobb szükségük van ránk!”

A projekt 2022. júliustól 2023. decemberig tart 11 ország bevonásával és azzal a feltett szándékkal, hogy a jövőben kiterjesztjük majd további európai országokra is.