Árnyékprogram

Projekt partner: 

Időtartam: 

Célcsoport: középiskolás diákok

Célkitűzés: támogatni a fiatalok pályaválasztását, és testközelből megismertetni őket a különböző szakmák kihívásaival

Projekt koordinátor: Melter Helga/Szilágyi Orsolya

Elérhetőségek:  melter.helga@ejam.hu, szilagyi.orsolya@ejam.hu , 30/996-0359

A Junior Achievement árnyékprogram a fiatal generáció pályaválasztását támogatja. A középiskolások számára ajánlott program keretében egy középiskolás diák látogat el egy napra egy cégvezetőhöz, szakemberhez, hogy betekintsen annak mindennapi munkájába, és gyakorlati tapasztalatot szerezzen a munka világáról. Programunk legfőbb célja, hogy még pályaválasztási döntéselőtt segítséget adjunk a diákoknak abban, hogy megtudják mely területen képzelik el a jövőjüket.

A program a tanárok munkáját támogatja azzal, hogy segíti a fiatalok motivációjának felépítését, és a karrier- és pályaválasztással kapcsolatos kérdések megválaszolásában is segít. És nem utolsó sorban a munkaadók számára is egy lehetőség mind a munkaerő toborzás, mind a kapcsolatépítés területén.

A diák és a vállalati szakember együtt mennek megbeszélésekre, találkozókra, nap végén megbeszélhetik a tapasztaltakat. A fiatal megismerheti az üzletember életét, mindennapjait, tárgyalástechnikát, a hatékony kommunikációt, vagy a munkaerő kiválasztás szempontjait. A tanuló saját érdeklődési körének megfelelően választhat iparágat, ágazatot, így akár HR, pénzügy, ügyvédi iroda, autógyártás, biztosító, vagy konkrét vállalatok nevei is felmerülhetnek.

Mi legyek, ha nagy leszek?

“Mikor barátaimmal beszélgetünk a munkánkról, gyakran elhangzik, hogy „ennek vagy inkább annak kellett volna tanulnom”. Ez általában akkor derül ki, mikor már eltölt az ember néhány évet az adott szakterületen, munkakörben: „Ha tudtam volna, hogy ilyenekkel kell foglalkoznom, ha előre tudom, hogy ezt is nekem kell csinálni, meg, hogy ekkora felelősséggel jár… „ ugye, ez nektek is ismerősen hangzik akár szüleitek, rokonaitok szájából?

Nos, ha nem szeretnétek Ti is hasonlóképpen nyilatkozni évek múlva a munkátokról, javaslom, hogy nézzétek meg, tapasztaljátok meg testközelből az elérni kívánt szakképesítéssel járó feladatokat, követelményeket, a pozíciókkal járó felelősséget! Nézzétek meg, hogy hogyan telik az adott munkakörben dolgozó tapasztalt szakember egy napja, kísérjétek el a munkába: műhelyébe, irodájába, megbeszéléseire.

Kövessétek ÁRNYÉKKÉNT, nyerjetek betekintést, legyenek saját benyomásaitok, érzéseitek – megérzéseitek, alkossatok önálló véleményt a munkakörről!”

Gergely Orsolya  

Híreink a témában