JA hun logo main

Women and Girls in STEM Forum

Projekt partner: EIT RawMaterials

Célcsoport: 14-19 éves diákok lányok

Célkitűzés: digitális szakadék felszámolása

Nincs esemény

A nők a STEM (természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai) szakterületeken a munkaerőnek csak 34%-át, az információs és kommunikációs technológiai (IKT) munkakörökben pedig 17%-át teszik ki, bár a lányok a digitális írástudás terén felülmúlják a fiúkat. A nők részvételének növelése a STEM területén nemcsak a befogadóbb Európához járulhat hozzá, hanem új innovatív perspektívákat is hozhat, ami az életminőség javulásához és mindenki számára új karrierlehetőségekhez vezethet. A nemi sztereotípiák lebontása és a STEM tudományágakkal kapcsolatos tudatosság növelése ezért prioritás Európa számára.

Az EU által finanszírozott Girls Go Circular projekt célja a digitális és STEM nemek közötti szakadék csökkentése azáltal, hogy 2027-ig Európa-szerte 40 000, 14-19 éves iskolás lányt ruház fel digitális és vállalkozói készségekkel. A Women and Girls in STEM Forum évente kerül megrendezésre, amelyet az Európai Bizottság Oktatási, Ifjúsági, Sport- és Kulturális Főigazgatóságával együttműködésben szerveznek. A rendezvényről további információk itt találhatók. A 2022. október 26-án megrendezésre kerülő Women and Girls in STEM Forum során szeretnénk megünnepelni a diákok részvételét a Girls Go Circular projektben, lehetőséget kínálunk számukra, hogy találkozzanak inspiráló mentorokkal, és hallassák hangjukat az App Idea Challenge-en keresztül.

AppIdeaChallenge

A Women and Girls in STEM Forum idei témája: “A lányok szerepének erősítése a tudományban és a technológiában”. 

A lányok és fiatal nők központi szerepet kapnak a rendezvényen, és inspirálják társaikat és a közönséget. Ezért a Girls Go Circular lehetőséget biztosít a programban résztvevő lányoknak, hogy vegyenek részt az #AppIdeaChallenge-ben, és javasoljanak megoldásokat a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos kérdésekre a STEM területén. A résztvevő diákokat arra kérik, hogy olyan  applikáció megoldással álljanak elő, amely az alábbi két probléma egyikére ad megoldást:

A. lehetőség: Hogyan lehet megtörni a nemi sztereotípiákat a STEM területén? – Bizonyos területeken még mindig uralkodik az az elképzelés, hogy a mérnöki munka, a mechanikai vagy a tudományos kísérletek a fiúknak valók (hallottatok már a ”Draw A Scientist” tanulmányról?). Ezek a sztereotípiák azonban korlátozhatják a lányok azon ambícióit, hogy az iskola után a STEM területén folytassanak karriert. Nehezen tudják elképzelni magukat tudósként (vagy más STEM-ICT-szakmában), mert nem találkoznak elegendő női példaképpel. A kihívás során arra kérünk benneteket, hogy találjatok ki egy olyan alkalmazást, amely segíthetne lebontani ezeket a nemi sztereotípiákat. Ilyen például egy olyan alkalmazás, amely híres női tudósokat mutat be példaképként a diákok számára.

B. lehetőség: Hogyan lehet fokozni a lányok érdeklődését a STEM iránt? – A Microsoft vállalat tanulmánya szerint Európában a fiatal lányok 11 éves koruk körül kezdenek érdeklődni a STEM-tantárgyak iránt, majd 15 éves korukra elveszítik az érdeklődésüket. Ennek egyik fő oka a nők alulreprezentáltsága a STEM területén, de a másik ok az, hogy a lányok gyakran nem úgy látják, hogy a STEM-pályák kreatívak és pozitív hatást gyakorolnak a világra. Arra kérünk benneteket, hogy gondoljatok ki egy olyan alkalmazást, amely segítene a lányokat lelkesíteni a STEM iránt. Ilyen lehet például egy olyan alkalmazás, amely könnyen elvégezhető tudományos kísérleteket kínál, hogy a tudományt a gyakorlatban is láthassák, vagy amely a tudomány gyakorlati alkalmazását mutatja be a való életben.

Részvételi szabályok

A kihívásban résztvevő diákoknak az alábbi követelményeknek kell megfelelniük:

– GGC tananyagok elvégzése 

– 14-19 év közötti lányok

– csapat létszáma: 3-6 fő

– angol nyelv használata

Mi a feladat? 

– 0. lépés: GGC tananyagok kitöltése (ha még nem tetted, itt a lehetőség ) (GGC link)

– 1. lépés: Alkalmazás prototipusát egy max 5 oldalas pdf-ben összefoglalni (működése, megvalósítási lépései)

– 2. lépés: Készítsetek egy legfeljebb 3 perces bemutatkozó videót, amelyben megmutatjátok az applikáció prototípusát, és elmagyarázzátok, hogyan járulna hozzá az applikáció a fenti problémák egyikének megoldásához.

– 3. lépés: 2022. október 6-ig küldje be az összes anyagot angol nyelven .

Az APP-prototípus elkészítésének lényege, hogy bemutassa az alkalmazás dizájnját, használatát és funkcióit. A minőségi prototípus elkészítéséhez győződjön meg róla, hogy figyelembe veszi a következő pontokat:

Részletesebb kritériumért regisztrálj az alábbi oldalon: 

https://form.jotform.com/222073514164347

Nyeremény: A hazai nyertes csapat személyesen bemutatkozhat a Women and Girls in STEM Forum brüsszeli helyszínén.