JA hun logo main

Women and Girls in STEM Forum

Projekt partner: EIT RawMaterials

Célcsoport: 14-19 éves diákok lányok

Célkitűzés: digitális szakadék felszámolása

Nincs esemény

Miről is szól a Woman and Girls in STEM Forum?

A nők fokozottabb részvétele a STEM tudományok területén nemcsak egy befogadóbb Európához járulhat hozzá, hanem új innovatív perspektívákat is hozhat, ami az életminőség javulásához és új karrierlehetőségekhez vezethet.

Az EU által finanszírozott Girls Go Circular Project célja a digitális kompetenciák és a STEM nemek közötti szakadékának csökkentése azáltal, hogy 2027-ig Európa-szerte 40 000 14–19 éves iskolás lányt ruház fel digitális és vállalkozói készségekkel.

Women and Girls in STEM Forum a projekt éves rendezvénye, amelye az Európai Bizottság Oktatási, Ifjúsági, Sport- és Kulturális Főigazgatóságával együttműködve valósul meg.

Women and Girls in STEM Forum minden év telén kerül megrendezésre. A harmadik fórum 2023. december 5-én zajlott le, amely keretén belül diáklányok vehettek részt egy Robot Design Challengeben. Idén, 2024-ben pedig októberében kerül megrendezésre a Mesterséges Intelligencia témakörére épülve, Budapesten.

Mi a verseny célja?

A Mesterséges Intelligencia Kihívás a Girls Go Circular projekt céljaira támaszkodik azáltal, hogy arra ösztönzi a diáklányokat, hogy több tapasztalatot és önbizalmat szerezzenek a valós világ problémáira, közelebb kerülhessenek a technológiához és egyáltalán felkeltsük érdeklődésüket a STEM tudományágak iránt.

A kihívásról:

A három fős lányokból álló csapatoknak egy olyan mesterséges intelligencia-eszköz ötletét kell kidolgoznia, amely segít csökkenteni a nemek közötti egyenlőtlenségeket az általuk választott területen (oktatás, foglalkoztatás, tudományok, művészetek, sport…). A kihívás célja, hogy MI-vel kapcsolatos ismereteket adjon át a diákoknak, felélénkítse problémamegoldó képességüket, és lehetőséget nyújtson arra, hogy pozitív változást hozhassanak létre.

Részvételi feltételek:

  • Legyél 14 és 19 év közötti lány
  • Légy tagja a Girls Go Circular projektnek
  • Alkossatok 3 fős csapatot

A győztes csapat részt vehet Budapesten, a STEM Forum októberi versenyén, ahol az európai országokból kiválasztott nyertes csapatokkal mérheti össze tudását.

Segítség az elképzelt Mesterséges Intelligencia-eszköz megalkotásához:

  • Értsétek meg a problémát

Az első lépés a saját MI megtervezése során, hogy megbizonyosodjatok arról, hogy az általatok tervezett MI hozzájárulna a nemek közötti egyenlőség támogatásához az általatok választott területen.

  • Fogalmazzátok meg a célotokat

Amint megtaláltátok a megoldani kívánt problémát, kezdjetek ötletelni azon, hogyan tudná azt megoldani az MI.

  • Gyűjtsetek adatokat

Miután megfogalmaztátok a konkrét céljaitokat, gondoljátok ki, hogy milyen adatokra lenne szüksége a Mesterséges Intelligenciának a hatékony működéshez. Az MI eszközök adatokból tanulnak, ezért elengedhetetlen a releváns, elfogulatlan, jó minőségű adatok megszerzése a betanításához.

  • Technikai kivitelezés

Bár nem várjuk el, hogy valóban felépítsétek az elképzelt MI eszközt, de szeretnénk, ha kigondolnátok a megvalósításhoz szükséges technikai megoldásokat. Ehhez használjátok a Design Thinking diákon található kérdéseket.

  • Vizuális identitás

Adjatok a mesterséges intelligenciátoknak nevet, találjatok ki egy szlogent, valamint tervezzétek meg a logóját és a felhasználói felületének kinézetét.

  • Vegyétek fel a videót

Jelentkezni csapatokban a jotform kitöltésével tudtok: https://form.jotform.com/241333154959056

A csapatok kísérő tanára a sikeres regisztráció után e-mail-ben kap további tájékoztatást és segédeszközöket a feladat megoldásához.