JA hun logo main

Re-power your future

Projekt partner: Unicredit Foundation

Célcsoport: 10-19 éves diákok

Célkitűzés: korai iskolaelhagyás megelőzése

Partnerségben az UniCredit Foundation és a Junior Achievement Europe 

A 6,5 millió eurós kezdeményezés célja, hogy támogassa a fiatalokat tíz európai országban.


Brüsszel és Milánó, 2023. július 12.

Az UniCredit Foundation az UniCredit Csoport Alapítványa, melynek célja, hogy támogatást nyújtson Európa feltörekvő generációjának lehetőségeihez, valamint a Junior Achievement Europe, Európa legnagyobb szervezete, amely a fiatalok vállalkozói és pénzügyi ismereteinek fejlesztésére összpontosít, elindítja a “Re-power your future” kezdeményezést a korai iskolaelhagyás megelőzésére.

Ezen partnerség keretében az UniCredit Alapítvány 6,5 millió euróval támogatja a három éven át tartó programot, amely tíz UniCredit országban valósul meg: Ausztria, Bulgária, Csehország, Németország, Magyarország, Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia. A kezdeményezés célja, hogy a 10 és 19 év közötti diákokat – ez az életkor kiemelten fontos a továbbtanulás és munkaerőpiaci esélyek szempontjából – újra elkötelezze az iskolai élet iránt, javítsa teljesítményüket, megakadályozza az iskolaelhagyást, és inspirálja őket olyan karrierpályák megtalálására, amik iránt szenvedélyt éreznek.

A korai iskolaelhagyást megakadályozó programokat iskolákkal, vállalatokkal és civil szervezetekkel kötött partnerségeken keresztül valósítják meg, tevékenységüket pedig három fázison keresztül közelítik meg: “Inspire”, “Prepare” és “Succeed”.

Az “Inspire” és a “Prepare” szakaszban lévő foglalkozásokon a Junior Achievement Europe tagszervezetei együttműködnek az UniCredit mentoraival és tanácsadóival, hogy felruházzák a diákokat azzal a nélkülözhetetlen tudással, készségekkel és hozzáállással, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megalapozzák a jövőjüket és elérjék céljaikat. Eközben a “Succeed” fázisban megvalósuló foglalkozások a diákok számára átfogó támogatást nyújtanak abban, hogy gördülékenyen lépjenek át a tanulás világából a munkaerőpiac valóságába értékes tapasztalatok megszerzése által, például gyakornoksággal, pályaorientációs foglalkozásokkal, valamint a vállalkozói út részletes bemutatásával. A programok közé tartozik a “Job Shadow Week”, a gyakornoki program, illetve az “Incubation” műhely.

Andrea Orcel, az UniCredit Alapítvány elnöke így nyilatkozott: “A UniCredit egy kollektív Cél mögött egyesül, hogy a közösségeket biztassa a fejlődésre, melyhez elengedhetetlen a UniCredit Alapítvány oktatási munkája. Minden eddiginél fontosabb, hogy elkötelezetten építsük a szebb jövőt a fiatalok és közösségeik számára az oktatáson keresztül,  lehetővé téve a fejlődésüket, előkészítve az utat a növekedésükhez. Az Alapítványnak a JA Europe-pal kötött partnersége segít nekünk ebben azáltal, hogy közvetlenül küzd a kontinensünk oktatói előtt álló egyik jelenlegi legnagyobb kihívással: az iskolai lemorzsolódás arányával, amely meggátolja a fiatalok hosszútávú fejlődését és az elhelyezkedési lehetőségeiket, és tartós hatással van a fiatalok jövedelmére. Ezzel az új partnerséggel az UniCredit Alapítvány és a JA Europe célja, hogy több mint 400 000 diákot érjen el tíz országban, segítve őket a tanulás formáló erejével.”

Salvatore Nigro, a JA Europe vezérigazgatója kiemelte: “Egy igazságosabb és virágzóbb Európát csak akkor érhetünk el, ha minden fiatal európai hozzáférhet olyan lehetőségekhez és erőforrásokhoz, amelyek segítségével fejlődhet és sikeres lehet. Együttműködésünk a UniCredit Alapítvánnyal történelmi jelentőségű terjedelme és az ambíciója tekintetében, hogy a legsebezhetőbb korosztályú európai ifjúságot célozzuk meg. Az UniCredit Alapítvány és a JA Europe közösen arra törekednek, hogy jelentős mértékben általakítva Európa oktatási szemléletét azáltal, hogy csökkentik és megelőzik a jelenlegi iskolaelhagyási arányokat.  Előrejelzéseink szerint együttműködésünk hatalmas hatást fog gyakorolni a fiatalokra, innovatív megoldások és több kezdő vállalkozás létrejöttét eredményezve Európában.”

Orsolya M. Gergely a JA Hungary ügyvezető igazgatója szerint: Kiemelkedő jelentőséggel bír az UniCredit Foundation, JA Europe, JA Hungary közös partnersége. Ez az együttműködés lehetővé teszi, hogy célzott támogatást biztosítsunk azoknak a fiataloknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Az UniCredit Foundation, JA Europe és JA Hungary együttműködése hozzájárul az iskolaelhagyók számának csökkentéséhez, és a felnövekvő nemzedék vállalkozói, munkavállalói és pénzügyi kompetenciáinak fejlesztéséhez, hogy sikeres, megalapozott, életrevaló tudással rendelkező felnőttekké váljanak. 

A partnerség GEN-E-n, Európa Legnagyobb Vállalkozói Fesztiválján került bejelentése, amelyet a JA Europe és a JA Türkiye szervezett Isztambulban 2023 júliusában.” 

JA Europe-ról

A Junior Achievement Europe (JA Europe) olyan Európában működő vezető szervezet, amely arra törekszik, hogy inspirálja és felkészítse a fiatalokat a sikerre. Több, mint 100 éve a JA Worldwide kézzelfogható, tapasztalati tanulást biztosít az vállalkozói készségek, a munkára való felkészülés és a pénzügyi tudatosság területén. Az előző tanévben a JA Europe hálózata több mint 6,6 millió fiatalnak nyújtott tanulási élményt online, személyes és hybrid formában.  A Junior Achievementet jelölték a 2023-as Nobel-békedíjra, ami két éven belül a második ilyen kitüntetés. A több mint 100 országban működő JA arra tanítja a fiatalokat, hogy fejlesszék készségeiket és gondolkodásmódjukat a vállalkozások létrehozásához, inspiráló munkahelyek megtalálásához és virágzó közösségek kialakításához.

UniCredit Foundation-ről

Az UniCredit Foundation Third Sector Body (TSB) az UniCredit Csoport vállalati alapítványa, amelynek célja, hogy elősegítse Európa következő generációjának lehetőségeit. Küldetése, hogy támogassa a fiatalokat Európában és minden fiatalnak egyenlő lehetőségeket biztosítson az oktatás területén, és támogatást nyújtson számukra az életben és a szakmai világban történő boldogulásukhoz. Az Alapítvány kezdeményezései azzal a céllal jönnek létre, hogy küzdjenek az iskolaelhagyás ellen, növeljék a foglalkoztathatóságot, ösztönözzék a felsőoktatásban való továbbtanulási hajlandóságot, valamint támogassák a fiatalok tanulmányait és kutatásait. Az Alapítvány elkötelezett amellett, hogy támogassa a közösségeket azokban az országokban, ahol az UniCredit Csoport tevékenykedik.

JA Magyarországról 

A JA Magyarország fő célkitűzése, hogy kapcsolatot teremtsen az oktatás valamint a hazai és nemzetközi üzleti élet sikeres szereplői között egy olyan vállalkozói élmény megszerzése által, ahol 6-24 éves fiatalok a vállalati partnerek, mentorok és pedagógusaik inspiráló közreműködésével mernek vállalkozói ötletük megvalósításába kezdeni.

A JAM vállalkozói közössége teret enged a fiatalok fejlődésének, és segíti azt számtalan területen, ahol sok egyéb mellett a csapatmunka általi kihívás, a változó körülmények közötti felelősségteljes döntéshozás, a kockázatvállalás lehetősége valamint az önmegvalósítás kerül előtérbe.

Media Contact:

Minna Melleri, Chief of Advocacy and Growth, JA Europe, minna@jaeurope.org 

Barbara Calosso, Media Relations, UniCredit Foundation, barbara.calosso@unicredit.eu