JA hun logo main

Marketinges leszek! – Árnyéknap beszámoló

Kocsmár Ákos vagyok, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulója. Az év elején lehetőségem nyílt az Junior Achievement Magyarország által szervezett Árnyékprogram keretében Huszár Sándort, a szegedi Blureen Marketing és Piackutatás ügynökség ügyvezetőjét és marketing tanácsadóját, valamint a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának oktatóját egy napon keresztül megismerni. Kíváncsi voltam, hogy milyen egy marketinges átlagos napja, hiszen feladatokra számítsak, ha én is ezen a területen szeretnék dolgozni a jövőben.

Az Árnyéknap a Gazdaságtudományi Karon vette kezdetét, ahol reggel 8:30-kor találkoztunk. Az első feladatunk az volt, hogy elhozzuk az egyik intézetből azokat a vizsgadolgozatokat, amiket délután az egyetemi hallgatóknak kellett megírniuk. Akkor még nem sejtettem, de délután nemcsak a hallgatók vizsgáztak… Az intézetben találkoztam az egyetemi munkatársakkal, valamint az Üzleti Tudományok Intézetének intézetvezető docensének is bemutatkozhattam, aki Sándor közvetlen felettese az egyetemen.

Az egyetemi feladatokat követően 9 órára már a Blureen Marketing ügynökséghez siettünk, ahol több marketinges szakemberrel is találkozhattam, valamint statisztákkal, hiszen nemsokára már egy forgatásra siettünk, ahol TikTok videókat készítettek az ügynökség munkatársai. A forgatás során beleláthattam abba, hogy milyen a közösségi média marketing kulisszatitkai, milyen egy forgatókönyv, illetve hány embernek kell együtt dolgoznia, hogy az előzetes elképzeléseknek megfelelő TikTok videók elkészülhessenek.

11 órakor egy egyetemi eseményen vehettem részt a Rektori Hivatal Dísztermében. Az Árnyéknap egy három napos képzés második napjára esett, amikor Huszár Sándor értéktervezés a marketingben témakörben tartott előadást közel 80 egyetemistának. A csapatok a Hungarian Startup University Program keretében különböző képzéseken vettek részt annak érdekében, hogy innovatív vállalkozói ötleteiket magasabb színvonalon tudják megvalósítani. Szerencsére én is csatlakozni tudtam az előadás alatt az egyik csapathoz, így kipróbálhattam magam a feladatok során.

Nagyon feszes volt a nap, hiszen 12:15-re már egy szegedi informatikai cégnél voltunk a „szokásos” heti egyeztetésen, ahol egy érdekes szoftverfejlesztésnek a marketing és értékesítési kérdéseibe láthattam bele. Az egyeztetésen csak fél órát tölthettünk el, mert 13 órától egy egyetemi vizsgán kellett Sándornak felügyelni. Szerencsére sikerült úgy szervezni, hogy egy munkatársa helyettesítette a vizsgán, amíg próbáltunk egy kis időt szorítani az ebédre. A vizsga elejére bementünk, hiszen nálunk voltak a dolgozatok, valamint itt egy újabb feladattal szembesültem, én oszthattam ki az egyik csoportnak a vizsgadolgozatokat.

Sikerült úgy szerveznünk az árnyéknapot, hogy az ebéd után találkozhattam a Gazdaságtudományi Kar marketingeseivel, akik elsősorban az egyetemre jelentkező középiskolás diákok beiskolázásáért felelnek, valamint a Kar népszerűsítésében, rendezvények lebonyolításában vesznek részt. A bemutató után visszatértem a másik épületbe, ahol még egy csoport várt arra, hogy az vizsgaidőszak utolsó hetén megírják a marketing vizsgájukat. Úgy döntöttünk, hogy én is kipróbálom magam és egy 30 tesztkérdésből álló dolgozatot írtam meg a többi egyetemistával közösen. Felkészülés nélkül nyilván nem sok esélyem volt a sikeres teljesítésre, de egy kis tanulással akár még sikerülhetett is volna a marketing vizsga, amely az alapvető marketing összefüggéseket és fogalmakat ellenőrizte.

A nap zárásaként egy szakdolgozati konzultáción vehettem részt, ahol Sándor az egyik szakdolgozójával egyeztetett arról, hogy a következő hónapokban milyen feladatokat kell még elvégeznie a szakdolgozónak és hogyan készítsék elő a tervezett kutatást.

A nap során láthattam, hogy egy marketingesnek mennyi feladata van és milyen kevés ideje van a pihenésre, mert sok a teendője. Nagyon örülök, hogy részt vettem az Árnyékprogramon, mert az emberek nagyon pozitívan fogadtak és segítőkészek voltak, emellett rájöttem, hogy érdekel ez a terület és a jövőmet is el tudom benne képzelni.