JA hun logo main

A Junior achievement WORLDWIDE 2024-ben is a béke-nobel-díj jelöltjei között!

Örömmel jelentjük, hogy a JA Worldwide bekerült a 2024-es Nobel-békedíj várományosai közé. Ez három év alatt a harmadik jelölése a JA Worldwide-nak.

A Nobel-jelölő bizottság által meghatározottak szerint Nobel-békedíjra államfők, bizonyos választott tisztségviselők és kabinet-tagok, kiválasztott szakterületek egyetemi professzorai, korábbi Nobel-díjasok és más neves személyiségek jelölhetnek. Számos jelölésre jogosult személy keresett meg minket a JA Worldwide jelölésével kapcsolatban, és bár a jelöltek személye hivatalosan 50 évig névtelen marad, örömmel vettük tudomásul, hogy idén minket jelöltek.

A 105 évvel ezelőtt alapított JA a világ egyik legnagyobb, fiatalokat segítő civil szervezete, amely tavaly több mint 17 millió diáknak nyújtott pénzügyi tudatossággal és vállalkozói kompetenciafejlesztéssel kapcsolatos foglalkozásokat. A több mint 100 országban működő JA megtanítja a fiatalokat arra, hogyan fejlesszék a vállalkozáshoz szükséges készségeket és gondolkodásmódot, továbbá hogyan találjanak tartalmas munkahelyet, és hozzanak létre egészséges környezetet. A JA-n keresztül tanultaknak köszönhetően a diákok a saját gazdasági haszonszerzésükön túlmutató ambícióikat fejleszthetik, és megérthetik, hogy a vállalkozói szellem nemcsak a saját és családjuk pénzügyi jólétének eszköze, hanem a társadalmi stabilitás és a befogadó társadalmak előmozdításának eszköze is. A JA hallgatói és öregdiákjai olyan vállalatokat hoznak létre és vezetnek, amelyek olyan termékeket és szolgáltatásokat kínálnak, amelyek kielégítik a fogyasztók igényeit; lehetővé teszik az alkalmazottak, partnerek és beszállítók ökoszisztémájának virágzását; és alapvetően átalakítják a világot, vagy legalábbis annak egy kis részét.

A 2023-as második jelöléstől kezdve a mai napig a JA munkatársai világszerte egy közös célért dolgoznak: hogy beváltsák Alfred Nobel jövőképének ígéretét. Ezek a jelölések megváltoztatnak minket, és arra sarkallnak, hogy feltegyük a kérdést: “Mit tesz a JA világszerte azért, hogy a fiatalok képessé váljanak egy békésebb társadalom építésére?”. A JA több mint egy évszázada működik a politikai instabilitás, az erőszak és a háború által sújtott területeken, segítve a fiatalokat a vállalkozói készségek és a gazdasági ellenálló képesség kialakításában és fejlesztésében. Azáltal, hogy lehetőséget, jólétet és önbizalmat teremtünk, munkánk segíti a fiatalokat abban, hogy olyan készségeket és gondolkodásmódot fejlesszenek ki, amelyekkel virágzó közösségeket hozhatnak létre. Készen állunk azonban arra, hogy még tovább lépjünk a békeirányelvünkben, segítve a fiatalokat abban, hogy globális állampolgárokká váljanak, fejlesszék polgári szerepvállalási készségeiket, és már fiatal koruktól kezdve  ápoljanak határokon átívelő barátságokat.

Asheesh Advani, a JA Worldwide vezérigazgatója izgatottan értesült arról, hogy a JA-t idén is jelölték a fiatalokkal végzett munkánkért.

“A gazdasági cselekvőképesség és a remény hiánya instabilitáshoz vezet. Az oktatás és a gazdasági felelősségteremtés jóléthez és békéhez vezet. A JA felkészíti a fiatalokat arra, hogy a jövő munkahelyteremtőiként, vezetőiként és innovátoraiként tekintsenek magukra, akik aktívan hozzájárulhatnak közösségeik gazdasági jólétéhez. Ez az út vezet a békéhez.”

1901 és 2023 között a Nobel-békedíjat 141 díjazott kapta meg, köztük 111 magánszemély és 30 szervezet. E 30 szervezet között van egy másik nonprofit szervezet is a tíz legjobb társadalmi jótékonysági szervezet éves listájáról, az Orvosok Határok Nélkül (Médecins sans Frontières), amely 1999-ben kapta meg a Nobel-békedíjat. Az UNICEF, ugyancsak ifjúságsegítő civil szervezetként 1965-ben kapta meg a díjat, miután több éven keresztül jelöltek voltak.

Nobel+nomination+2024_Web+banner-1