JA hun logo main

Entrepreneurial Skill Pass (ESP)

Célcsoport: középiskolai tanulók

Időtartam: 2×1 óra

Időpont: tanév 2. fele

Célkitűzés: előre meghatározott módon mérje a sikeres vállalkozás beindításához, illetve a munkavállaláshoz szükséges tudást, kompetenciát és készségeket

A Junior Achievement Magyarország által biztosított “Entrepreneurial Skill Pass” (ESP) egy nemzetközileg elismert vizsgarendszer, amely elérhető minden 15-19 év közötti, vállalkozói élménnyel és tapasztalattal rendelkező fiatal számára.

Az ESP innovatív és valid módon képes mérni a sikeres vállalkozás beindításához, illetve munkavállaláshoz szükséges kompetenciáikat és készségeiket.

A teszt fókuszában a kreativitás, kitartás, magabiztosság, felelősségvállalás és csapatmunka áll. A rendszer azon túl, hogy azonnali visszacsatolást nyújt a résztvevő diákok számára, mérhetővé teszi a fent említett készségszinteket is, ezáltal segítve a fiatalok alaposabb önismeretét és pályaorientációs elképzeléseit.

Az ESP azon túl, hogy mérhetővé teszi az ilyen típusú oktatási program eredményeit, a munkaadók számára is hatékony eszközként szolgálhat, amennyiben olyan munkaerőt keresnek, aki bizonyíthatóan birtokában van ezeknek kompetenciáknak, valamint a fiatalok számára is vonzó megoldást nyújt arra vonatkozólag, hogy megfelelően aknázzák ki a vállalkozói oktatás kínálta lehetőségeket még iskolaéveik alatt.

Ki végezheti el az ESP vizsgát?

Azok a középiskolás diákok, akik részt vesznek a Diákvállalkozási programban vagy a Társadalmi Innovációs Versenyen.

Mikor lehet elvégezni a vizsgát: tanév második felében

Társadalmi Innovációs Verseny: márciustól egészen a nemzetközi döntőig.

Diákvállalkozási program: márciustól a tanév végéig (vagy a diákvállalkozás felszámolásakor)

Hogyan épül fel a vizsga?

Az ESP vizsga két részből áll:

  1. Self-assessment (SA): 64 kérdésből álló önértékelési kérdőív, amely a program kezdete előtti és a program utáni készségeket és képességeket hasonlítja össze.
  2. Vizsga: az SA elvégzése utána nyitjuk meg a vizsga felületét. A vizsga 23 kérdésből áll, amelyre 45 perc áll a rendelkezésre. A vizsga 75% eléréstől számít sikeresnek.