JA hun logo main

A JA Worldwide 2023-as Nobel-békedíjra jelölték!

Büszkén jelentjük be, hogy a JA Worldwide-ot jelölték a 2023-as Nobel-békedíjra, ami két éven belül a második ilyen kitüntetés. JA Magyarország a JA Worldwide tagja. Jelölést csak államfők és választott tisztségviselők, kiválasztott szakterületek egyetemi tanárai, korábbi Nobel-díjasok és néhány más neves személy jelölhetnek. Az elmúlt év során számos alkalmas jelölő keresett meg bennünket, és bár minden jelölt személye hivatalosan 50 évig névtelen marad, tudjuk, hogy a jelölések közül legalább egyet a Nobel-békedíj Bizottság elfogadott. Lehet, hogy több is volt.

A 104 éve alapított JA mára a világ egyik legnagyobb ifjúságsegítő civil szervezete, amely több mint 15 millió tanulónak biztosított pénzügyi tudatosság – és vállalkozói kompetenciafejlesztésre irányuló foglalkozásokat. csak az elmúlt évben. A több mint 100 országban működő JA arra tanítja a fiatalokat, hogy fejlesszék készségeiket és gondolkodásmódjukat a vállalkozások létrehozásához, értelmes munkahelyek megtalálásához és virágzó közösségek kialakításához.

A volt szocialista országokban a JA az első olyan civil szervezetek között volt, amelyeket beengedtek az iskolákba, olyan tantervvel, amely megtanítja a fiatalokat arra, hogy felelősséget vállaljanak saját jövőjükért. A Közel-Keleten a JA helyi márkáját INJAZ néven ismerik (ami arabul „teljesítményt” jelent), és fiúknak és lányoknak egyaránt képzést nyújt, lehetővé téve számukra, hogy gazdasági függetlenségre tegyenek szert, ahelyett, hogy olyan szervezetekbe csábítanák őket, amelyek a fiatalokat kizsákmányolják. Norvégiában pedig, ahol a JA-t Ungt Entreprenørskap néven ismerik, a civil társadalom, az oktatási rendszer és az üzleti világ együttműködéseként kínálják. A fiatalok kreativitásukat az alapoktól építik fel.

Azokban az országokban, ahol jelen van a Junior Achievement a fiatalok megértik, hogy a vállalkozói készség nemcsak eszköze saját maguk és családjaik egészséges pénzügyeinek, hanem a társadalmi stabilitás ápolásának és az egészséges közösségek építésének eszköze is. A JA hallgatók és a JA alumnik, olyan vállalatokat hoznak létre, amelyek olyan termékeket és szolgáltatásokat kínálnak, amelyek kielégítik a fogyasztói igényeket; lehetővé teszik az alkalmazottak, partnerek és beszállítók ökoszisztémájának virágzását; és alapvetően átalakítja a világot, vagy legalábbis annak kis zugát.

Tekintettel a globális elérésüknek, valamint az öregdiákok globális közösségét ápoló ökoszisztémára, a JA határokon átnyúló barátságokat is épít, amelyek pontosan megerősítik azt, amire a világnak szüksége van: a kulturális és vallási gyakorlatok iránti kíváncsiság, tiszteletteljes és őszinte beszélgetések, egyenlőség és esélyegyenlőség elvárásokra, és a konfliktusok mindenki számára előnyös megoldására.

Asheesh Advani, a JA Worldwide vezérigazgatója megosztotta álláspontját a jelöléssel kapcsolatban: „A béke csak akkor lehetséges, ha a fiatalok minden országban és régióban rendelkezésére állnak a gazdasági alapok. Lehetőségek, jólét és önbizalom megteremtésével a JA munkája több mint 100 országban képessé teszi a fiatalokat a virágzó közösségek építéséhez, szükséges készségekkel és gondolkodásmóddal.

A JA több mint egy évszázada a politikai instabilitás, az erőszak és a háború sújtotta országokban is jelen van, segítve a fiatalok vállalkozói készségeinek és gazdasági ellenálló képességének kiépítését. Ennek a munkának köszönhetően a JA Worldwide-ot évről évre a világ tíz legnagyobb gazdasági szolgáltatásokat nyújtó civil szervezete közé sorolják fiatalok millióinak biztosítva lehetőséget arra, hogy elérjék céljaikat.

1901 és 2022 között a Nobel-békedíjat 140 díjazottnak ítélték oda, köztük 110 magánszemélynek és 30 szervezetnek. A 30 szervezet között van egy másik szervezet a tíz legjobb civil szervezet éves listájáról, az Médecins sans Frontières (Orvosok Határok Nélkül), amelyet 1999-ben Nobel-békedíjjal tüntettek ki. Az UNICEF, egy másik ifjúsági civil szervezet kapta meg a díjat 1965-ben több éves jelölés után.