Bayer Fund MezőgazdÁSZ diákvállalkozási program

Projekt partner: Bayer Fund

Célcsoport: középiskolások

Célkitűzés: segíteni a fiatalokat vállalkozói, pénzügyi és üzleti kultúrájuk fejlesztésében, hogy a jövőben az üzleti és a vállalkozói világban jártas és kompetens gazdálkodóvá illetve vállalkozóvá váljanak.

MezőgazdÁSZ – legyél Te az év mezőgazdasági diákvállalkozója 

Tájékoztató Pedagógusok számára

2017. szeptemberétől újra útjára indul a MezőgazdÁSZ – legyél Te az év mezőgazdasági diákvállalkozója a Junior Achievement Magyarország Oktatási, Vállalkozásszervezési Alapítvány és a Monsanto Fund közös szervezésében.

A program egyedülálló lehetőséget biztosít a tanulóknak arra, hogy egy évre kipróbálhassák magukat a vállalkozói világban, mezőgazdasági vállalkozásokat alapíthassanak.

A kezdeményezés célja, hogy a 14 – 23 éves korosztályt segítse vállalkozói, pénzügyi és üzleti kultúrájuk fejlesztésében, hogy a jövőben az üzleti és a vállalkozói világban jártas és kompetens gazdálkodóvá illetve vállalkozóvá váljanak.

A tavalyi év sikereire és tapasztalataira alapozva, idén az alábbi lehetőségeket kínáljuk a csatlakozó iskolák pedagógusainak és diákjainak:

A program elemei:

  • Diákvállalkozás alapítása: a programban résztvevő fiatalok diákvállalkozásokat alapítanak, amelyet valamilyen mezőgazdasági termékhez vagy szolgáltatáshoz kapcsolnak.  Ezek a vállalkozások, a diákok irányításával és munkájával együtt fejlődnek egy éven keresztül, amely idő alatt a fiatal vállalkozók megtanulják, hogyan kell vállalkozást vezetni.
  • A diákvállalkozók termékeiket/szolgáltatásukat valós piaci körülmények között értékesíthetik is – a tevékenység adómentességet élvez, a diákok maguk gazdálkodnak a bevételekkel, egy meghatározott szabályrendszer szerint.
  • Engedélyezett (akkreditált) pedagógusképzés: a diákvállalkozások munkáját pedagógusok segítik, akiknek segítséget nyújtunk a mentori szerephez való felkészülésben. Az ingyenes képzés során a pedagógusok megismerik a program főbb elemeit és felépítését, elsajátítják azokat a módszereket és tudásanyagot, ami segíteni fogja őket, ezen szerep betöltésére. 
  • Diákvállalkozások Vására és Versenye: lehetőséget biztosítunk a fiatal vállalkozók számára, hogy termékeiket valós piaci körülmények között is értékesíthessék. A profitszerzés mellett a fiatalok elismerést és díjakat szerezhetnek az egymás között zajló verseny során.  
  • Mentorálás: a diákvállalkozók munkáját a Monsanto Fund vállalati mentorai segítik, szakmai tudásukkal és tapasztalatukkal. A mentorálás során az önkéntesek személyesen keresik fel a csapatokat, ahol 1-1.5 órás foglalkozás keretében együtt keresik a válaszokat a felmerült kérdésekre

További információ: www.diakvallalkozasok.hu

A program a 2015-ös tanévben került bevezetésre Magyarországon.