Diákvállalkozás program

Projekt partner: Citi Magyarország

Időtartam: teljes tanévet felölelő program, jelentkezés aktuális tanév elején

Célcsoport: általános és középiskolás diákok

Célkitűzés: a diákok megtapasztalják, hogyan kell működtetni egy vállalkozást.

Projekt koordinátor: 

Részletek: diakvallalalkozasok.hu

Kapcsolódó események

A JAM diákvállalkozási program egy olyan hosszú távú, egész tanéven átívelő projekt, melyben az általános- és középiskolás diákok megtapasztalják, hogyan kell működtetni egy vállalkozást. Valós környezetben megismerik az üzleti élet alapvető szabályait, a vezető pozíciók betöltésével járó felelősségeket, a pontos adminisztráció és a határidők betartásának fontosságát, a munkavállalók jogait, és kötelességeit. A program során a szervező, tervező, előadó, döntéshozó, információ-feldolgozó, elemző képességeik mellett szükségük lesz a kreativitásukra, kritikai gondolkodásukra, nyitottságukra is.

A program különlegessége, hogy Magyarországon egyedülálló módon a diákok valós pénzforgalmat bonyolíthatnak, nyugtát állíthatnak ki termékeikről és szolgáltatásaikról. Erre a NAV és a JAM közötti keret megállapodás ad lehetőséget. A JAM diákvállalkozási program oktatási célból létrehozott diákvállalkozási program.

A JAM minden évben két alkalommal rendezi meg Budapesten a Diákvállalkozások Országos Vásárát húsvét és karácsony előtti héten. A diákok valós piaci környezetben értékesítik termékeiket, és szolgáltatásaikat.

Egyedülálló lehetőség a diákvállalkozások bemutatkozására a Szegeden minden évben megrendezett Hídi vásár, az egyetlen közép-európai nemzetközi vásár diákok részére, mely egybeesik a nagy nemzetközi kézműves vásárral. Az elmúlt években a vásárra több száz fiatal, hazai és környékbeli diákvállalkozásokon kívül norvég, albán, szerb, román, és angol fiatalok is érkeztek az általuk készített termékekkel.

Diákvállalkozási program a 2017/2018-as tanévben:

A 2017/2018- as tanév sok szempontból újítás volt a Diákvállalkozások életében. Több új pedagógus és iskola is csatlakozott a programhoz, hogy részesei legyenek a JA Hungary legrégibb és legnépszerűbb programjának. A JA Hungary részéről mi is több újítással készültünk erre a tanévre: őszi nyitókonferencia, engedélyezett pedagógusképzések, innovációs tábor és számos verseny várt a csatlakozott iskolákra és azok diákjaira.

2017/2018-as tanévünk számokban:

Diákvállalkozások száma: 80

Diákok száma: 602

Iskolák száma: 44

ESP vizsgázók száma: 101

Ami még előttünk áll:

Az idei tanévben már véget ért a diákvállalkozás program, beérkeztek az utolsó éves beszámolók is. Az egyik középiskolás csapatra azonban még nagy kihívás vár. Az országos versenyen a Legjobb diákvállalkozás díjat bezsebelő Boarditure csapata július 16 és 19 között Belgrádban kell bizonyítson a Diákvállalkozások Nemzetközi Versenyén. Szurkoljunk együtt nekik

Ami már mögöttünk van:

Országos verseny:

Idén április 21.-én rendeztük meg a Diákvállalkozások Országos Versenyét, Budapesten. A program célja, hogy megtaláljuk azt a középiskolás diákvállalkozást, aki képviselheti hazánkat a július közepén megrendezésre kerülő nemzetközi versenyen, Belgárdban. Az eseményre az ország több pontjáról érkeztek csapatok, hogy a szakmai zsűri előtt bizonyítsák rátermettségüket és vállalkozói tudásukat. A fiataloknak az üzleti beszámoló megírása mellett, készülnie kellett egy prezentációval illetve várt rájuk ég egy szakmai elbeszélgetés a zsűri tagjaival. A verseny pontozása objektív szempontok szerint történt, amely alapján a budapesti Közgazdasági Politechnikum Boarditure csapata lett az év legjobb diákvállalkozása.

interjú a csapattal:

http://rtl.hu/rtlklub/reggeli/ismerjetek-meg-a-legsikeresebb-diakvallalkozast

Kis ízelítő a versenyről:

Húsvéti vásár és verseny:

Nagy érdeklődés övezte a tavaszi vásárt és verseny, Budapesten. Általános és középiskolás csapatok érkeztek – hogy bemutassák termékeiket a nagyérdemű közönség és temrészetesen a zsűri tagjai előtt.

Az eseményen a két korosztályt külön értékeltük.

A 6almasok csapata (legjobb marketing és sales díj, általános iskola)

kép a 6almasok csapatáról (legjobb marketing és sales díj, általános iskola)

A Kreatív kézművek csapata (leginnovatívabb diákvállalkozás, középiskola)

Ízelítő a versenyről:

Innovácios tábor:

Az Innovációs Tábor során a diákok, azért gyűlnek össze, hogy közösen megoldást találjanak egy valós üzleti problémára, kihívásra. Az Innovációs Tábor egy nagyon intenzív program, hisz a diákoknak egy napjuk van arra, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel, ismeretekkel és forrásokból javasoljanak megoldást az adott kihívásra.

A JAM-Citi Innovációs napjának a kihívása:

Habár a „munka” szó eredendően nem negatív jelentésű kifejezés, a modern társadalmakban még mindig korlátozzák a fiatalkorúak munkavégzését. A fiatalkorúakat (értsd 18-25 év alattiakat – a kultúrától, földrajzi elhelyezkedéstől, meggyőződéstől függően)  rendszerint arra bíztatják, hogy élvezzék az életet és tanuljanak a munkavégzés helyett.

A ti feladatotok most az, hogy találjatok ki egy olyan megoldást, amely  lehetővé teszi bárkinek 3 és 25 év között, hogy jogszerű módon, ám ugyanakkor szórakoztatóan hozzon létre valamilyen gazdasági vagy társadalmi értéket, anélkül, hogy elveszne az élvezeti értéke és a tanulás a tevékenység során.  Minél nagyobb célközönséget tudtok megcélozni, annál nagyobb hatást tudtok kifejteni, így annál jobb megoldást tudtok kidolgozni.

A programon 85 diák és 10 pedagógus vett részt. Az eseményen a diákok először maguk kezdtek el megoldást találni a problémára, majd a délután folyamán üzleti mentorok érkeztek, hogy segítség a csapatokat az üzleti ötletük formázásában, alakításában.

A nap végén ezt a véglegesített ötletett kellett egy 3 perces prezentációban bemutatni a szakmia zsűrinak, akik értékelték a fiatalok munkáját.

A versenyen az első 3 helyezetet kapott értékes ajándékokat a felkészítő pedagógussal együtt.

Ízelítő az eseményről:

Híreink a témában