Rangos nemzetközi díjra jelölték a magyar PÉNZ7-et

Budapest, 2019. május 17.Magyarország a PÉNZ7 programjával 170 ország közül Európából egyedüliként került be a Global Money Week eseménysorozat „Excellence Award” díj jelöltjei közé. A jelöléssel és a díjjal azon országok és szervezetek munkáját ismeri el a szervező Child and Youth Finance International, amelyek több éve folytatott tevékenysége példaértékű, valamint újszerű megközelítést képvisel a fiatalok élményszerű pénzügyi és vállalkozói nevelésében. A legeredményesebb programokat június 19-én a dél-afrikai Johannesburgban, nagyszabású nemzetközi díjátadó keretében jutalmazzák.

Hazánk 2015-ben csatlakozott az Európa-szerte egy időben zajló European Money Week kezdeményezéshez, majd 2017 óta a magyar PÉNZ7 a Global Money Week (GMW) eseménysorozat aktív résztvevőjévé is vált. Az iskolák körében országszerte egyre népszerűbb témahétre az idei tanévben is jelentős érdeklődés mutatkozott: mintegy 1250 iskola regisztrált a programra, és a rendhagyó tanórákon résztvevő diákok száma meghaladta a 205 ezret.. Fontos nemzetközi elismerés, hogy a program 2017 és 2018 után ismét bekerült a Child & Youth Finance International (CYFI) legsikeresebbnek ítélt Global Money Week programjai közé. A nemzetközi összehasonlításban is kiugróan magas diák-részvétel mellett a példaértékű intézményi együttműködés, a kormányzati és nem kormányzati szereplők közötti szakmai összefogás, az újszerű, digitális oktatási megoldások alkalmazása, az évről-évre egyre több önkéntes, valamit a jelentős médiavisszhang is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a CYFI a legjobbak közé választotta a magyar PÉNZ7-et. A díj jelöltjei közé ugyanis nem jelentkezés, hanem egy nemzetközi zsűri értékelése alapján lehet bekerülni.

A program elfogadottságára és köznevelési jelentőségére utal, hogy 2016-tól kezdődően az EMMI a tanév rendjében hivatalosan is meghirdeti a Pénzügyi és vállalkozói témahetet.  A pénzügyi témák mellett 2017 óta már a vállalkozói ismeretek is szerepelnek a témahét programjában. 2019-ben a PÉNZ7 hat intézmény együttműködésének köszönhetően valósulhatott meg: a programot életre hívó Magyar Bankszövetség, Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Magyar Nemzeti Bank szakmai és anyagi támogatásával működő Pénziránytű Alapítvány mellett a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány is aktívan részt vett a diákok pénzügyi és vállalkozói szemléletformálását célzó eseménysorozat sikeres megvalósításában. A 2019-ben ötéves jubileumát ünneplő PÉNZ7 számos színes szakmai programot kínált az iskolák számára a „Befektetésekről okosan!” és a „Problémafelismerés és üzleti ötlet” témakörében. A témahéten résztvevő diákok pénzügyi kvízekben is összemérhették tudásukat. Az Európai Pénzügyi Kvíz brüsszeli döntőjén Magyarországot a jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium csapata képviselte. A magyar diákok a 29 csapatból álló nemzetközi mezőnyben a legjobb 10 között végeztek.

A Global Money Week rendezvénysorozatot a Child and Youth Finance International nemzetközi nonprofit szervezet 2012-ben annak érdekében indította el, hogy világszerte küzdjön a szegénység ellen. Megközelítésük szerint a szegénység elleni küzdelem egyik leghatásosabb eszköze, ha a fiatalok megismerkednek az alapvető pénzügyi kérdésekkel, megtanulják, hogyan bánjanak a pénzzel, és tisztában vannak azzal, hogy anyagi boldogulásukért ők is aktívan tehetnek. A CYFI programja mára már mintegy 170 országban van jelen, és a rendezvénysorozat az idén már közel 32 millió diákhoz és fiatalhoz jutott el.

A 2019-es „Global Money Week Excellence Award” díjra a rangos nemzetközi zsűri a magyar PÉNZ7 programot – 170 ország közül Európából egyedüliként – a globálisan legjobbnak ítélt öt ország közé sorolta. A jelöltek között Magyarország mellett a díj várományosa Bhután, Egyiptom, Kolumbia és Zambia.