A JA Europe és az Arconic Alapítvány folytatja az együttműködését

A JA Europe és az Arconic Alapítvány folytatja a STEM készségekre és a vállalkozói kompetenciára irányuló együttműködését. A második éve zajló “Találd fel a jövőt!” elnevezésű program célja, hogy megismertesse a diákokkal a feldolgozóipar alapanyag innovációjához kapcsolódó kihívásokat.

$260.000 összeggel járul hozzá az Arconic Alapítvány a két éves programhoz. Ezzel is támogatva a fiatalok kreativitására és innovációjára irányuló fejlesztéseket Magyarországon, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban.

A “Találd fel a jövőt!” program első évében közel 500 fő 15 és 19 éves kor közti fiatalt támogattak az Arconic szakemberei önkéntesen, akik példaképei lehetnek a diákoknak.

[Brüsszel, 2018. október 17.]    A JA Europe és az Arconic Alapítvány pontosan egy évvel ezelőtt indította útjára a “Találd fel a jövőt!” programját annak érdekében, hogy már az osztálytermekbe elhozza az innovációt és ösztönözze a diákokat a STEM készségekkel kapcsolatos karrier választására. A két éves program célja, hogy több mint 600, 15-19 éves fiatalt érjen el Magyarországon, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban. A kezdeményezés ötvözi a STEM készségek (természettudomány, technológia, mérnöki tudományok és matematika) és a vállalkozói ismeretekre irányuló oktatást tanórán történő előadások, vállalat látogatások, valamint helyi és nemzetközi szinten megvalósuló innovációs táborok segítségével.

Az oktatásra támaszkodó innováció célja, hogy innovatív ötleteket hozzon létre és tehetségeket ösztönözzön. A projekt lehetőséget teremt arra, hogy a diákok szélesítsék szakmai látókörüket és felismerjék az összefüggést az iskolában tanultak és gazdasági életben majd betöltött szerepük között. Ehhez segítséget nyújt számukra az, hogy elhivatott Arconic önkéntesekkel dolgozhatnak együtt, akik nem csupán példaképként állnak előttük, hanem iránymutatást adnak nekik a kihívások leküzdéséhez.

A program keretében végzett feladatok kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az alapanyag innováció milyen hatást gyakorol a feldolgozóiparra és a társadalmi kihívásokra a következő évtizedekben. Az első évben a diákok feladata az volt, hogy innovatív megoldásokat találjanak arra vonatkozóan, hogy a következő generációs anyagok hogyan segíthetik a városi mobilitás átalakítását 2030-ig. A német csapat ötlete, ami megnyerte a 4 ország indulói közötti versenyt a nemzetközi megmérettetésen, egy hidrogénnel hajtott hibrid autó lett, amelyet durranógázzal tankolhatunk, vagy akár elektromos energiával tölthetünk fel. A győztes csapat nyereménye egy tanulmányút volt Brüsszelbe, Európa Fővárosába, ahol megtekinthették az Európa Parlamentet.

“Nagyszerű lehetőség volt részt venni a program első évében zajló izgalmas versenyen, együtt dolgozni a Junior Achievement munkatársaival és az elkötelezett diákokkal arra fókuszálva, hogy a technológia és az innováció, hogyan járhat élen annak érdekében, hogy megoldást találjon az egyik legnagyobb társadalmi kihívásra.”nyilatkozta Francesca Stevens, Director of Government Affairs and Business Development, Arconic. Az idei győztesek megünneplése után a “Találjuk fel a jövőt!” program második évében arra fókuszálunk, hogy továbbra is felkeltsük a diákok érdeklődését a jövő termelési munkakörei irányában és segítsünk nekik felkészülni ezekre a feladatokra.

2014 és 2024 között a STEM munkahelyek száma 17 százalékkal emelkedni fog, összehasonlítva a nem STEM munkahelyek 12 százalékával. Az Európai Bizottság elismeri, hogy el kell látni a fiatalokat a megfelelő készségekkel, a STEM készségekre irányuló oktatás napirendi pont és számos európai szintű kezdeményezést dolgoztak ki ennek

érdekében. Az Arconic, az Arconic Alapítvány és a JA Europe elkötelezettek annak érdekében, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét a vállalkozói készségek és a STEM oktatás fontosságára, valamint hogy támogassa őket olyan stratégiák kialakításában, amelyek segítik a fiatalokat abban, hogy megfelelő készségeket fejlesszenek ki a jövő számára.

“Az Arconic elkötelezett az olyan programok mellett, amelyek felvértezik a fiatalokat a jövőbeli szakmákhoz szükséges készségekkel. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az Arconic-kal, az innovációs stratégiák úttörőjével együttműködhetünk abban, hogy fejlesszük a vállalkozói készségeket és új munkahelyeket teremtsünk.” – nyilatkozta Caroline Jenner, a JA Europe Ügyvezető Igazgatója.

A Junior Achievement Magyarországról

A Junior Achievement Magyarország (JAM) a Junior Achievement Worldwide tagja, 1993 óta működik Magyarországon. Jelenleg az ország 190 településén több mint 40 ezer diák vesz részt az általuk szervezett és fejlesztett huszonkét gazdasági program valamelyikében. A JAM küldetése, hogy az üzleti élet szereplőivel együttműködve olyan programokat kínáljon a tanulóknak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy megismerkedjenek a vállalkozások világával, az üzleti élet alapjaival. Az alapítvány munkatársai bíznak abban, hogy a programokon részt vevő tanulók az üzleti közösség felelős tagjaivá válnak a jövőben.

További információ: http://www.ejam.hu/

Az Arconic Alapítványról

Az Arconic Alapítvány olyan képzési programokat támogat, amelyek segítenek a XXI. századi mérnökök és a korszerű gyártóipari szakmunkások szakmai felkészítésében. Az Arconic Alapítvány egy a termelővállalattól függetlenül, de annak karitatív ágaként működő alapítvány, amely mintegy 320 millió dolláros vagyonnal rendelkezik. Az Arconic olyan innovatív, áttörést jelentő termékeket állít elő, amelyek átalakítják az iparágakat. Ügyfeleinkkel szoros együttműködésben oldunk meg komplex mérnöki kihívásokat, hogy átalakítsuk a repülés, az autóvezetés, az építőipar és a motorok meghajtásának módjait. Nonprofit partnereinkkel együttműködve kezdeményezéseinkkel elérhetővé tesszük a minőségi STEM (mérnöki, természettudományos, matematika és informatika) tanulmányok elsajátítását a diákok számára; támogatjuk a mérnöki és technológiai készségek képzését főiskolákon, szakiskolákon és egyetemeken keresztül világszerte; továbbá hozzáférést biztosítunk az alul-reprezentált egyének számára a STEM területeihez. Az Arconic Alapítvány munkáját tovább erősíti az a több ezer Arconic-os önkéntes munkavállaló, aki szaktudásával és szabad idejében végzett munkájával pozitív változásokat hoz létre a közösségeinkben. A 2016-ban alapított Arconic Alapítvány 26 országban van jelen.

Az Arconic-Köfém Kft.-ről:

A 129 éves Arconic (korábban Alcoa) 1993-ban vásárolt többségi tulajdont az 1941-ben létrehozott székesfehérvári Könnyűfémműben, melyet most Arconic-Köfém Kft-nek hívnak.

Az Arconic-Köfém Kft. fontos szerepet tölt be Magyarországon, egyike a legnagyobb 100 vállalatnak és a 10 legnagyobb termeléssel foglalkozó befektető között van. Az Arconic Magyarországon vezető beszállítója a kereskedelmi szállítmányozásnak, a légiközlekedésnek, az ipari gázturbina és az általános ipari piacoknak a Székesfehérváron működő Arconic Szállítmányozási és Építészeti Megoldások (Transportation and Construction Solutions, TCS), a Globális Hengerelt Termékek (Global Rolled Products, GRP) és a Mérnöki Termékek és Rendszerek(Engineered Products and Solutions, EPS) üzletágai termelésével. Az EPS divízióhoz tartozó, de a légiközlekedési és a kereskedelmi szállítmányozási piacokat a Nemesvámoson működő Arconic Rögzítő Rendszerek (Arconic Fastening Systems, AFS) termelése szolgálja ki.

Az Arconic Magyarországon, Székesfehérváronhozta létre Globális Szolgáltató Központját, mely az európai és bizonyos észak-amerikai pénzügyi és adminisztratív területek kiszolgálását végzi.

Az Arconic több mint 10.7 millió USD összeggel támogatja a közösségi kezdeményezéseket 1993 óta.

Sajtókapcsolat:

JA Europe Communications – media@jaeurope.org
Arconic Europe Communications – Jasper van Zon –jaspervan.zon@arconic.com

1 Change the Equation. (2015, February). Solving the Diversity Dilemma: Changing the Face of the STEM Workforce. Vital