Brüsszel, 2018. június 20.

A Társadalmi Innovációs Verseny Nemzetközi online döntője 2018. június 19.-én került megrendezésre. A szingapúri DynamITE csapat nyerte meg az immár 8. alkalommal megrendezett Társadalmi Innovációs Versenyt (The Social Innovation Relay – SIR), a verseny a JA Europe nemzetközi kezdeményezése, melynek fő támogatója az NN Group. A kezdeményezés célja, hogy középiskolás diákok egy olyan innovatív üzleti ötletet hozzanak létre, amely a társadalmi szükségletekre, kihívásokra reagál. Az idei versenyen több, mint 14.000 középiskolás diák, és 250 NN Group önkéntes vett részt a programon szerte a világon köztük: Bulgária, Csehország, Görögország, Magyarország, Japán, Hollandia, Románia, Szingapúr, és Spanyolország.

A DynamITE csapat HELP nevű applikációja, egy olyan ingyenesen használható telefonos applikáció, ami valós idő alapon működve segít összehozni azokat az embereket, akik segítségre szorulnak, olyan önkéntesekkel, akik segítséget nyújthatnak nekik. A változatos kérések segítenek abban, hogy az alkalmazást használó önkéntesek segítséget nyújtsanak, például valaki megkeresésében, vagy hallgatóságot biztosítsanak olyanoknak, akiknek erre van szüksége. Algoritmus használatával az alkalmazás az igényeknek megfelelően, célzottan segít megtalálni a megfelelő önkéntest, figyelembe véve az elhelyezkedést, az érdeklődési köröket, a készségeket, és a személyek időbeni rendelkezésre állást, ezzel létrehozva egy sokkal inkább összetartó társadalmat.

A nyertes szingapúri csapat

Miután Szingapúrban kvalifikáltatta magát a hazai döntő során, a DynamITE csapata megméretette magát a nemzetközi döntőn, a legjobb ötlet cím elnyeréséért olyan diákcsapatok ellen, akik szerte a világon vettek részt a versenyen.

“Nagyon hálásak vagyunk a lehetőségért, hogy részt vehettünk a Társadalmi Innovációs Versenyen. A program során jobban megértettük a minket körülvevő társadalmi problémákat, és megtanultunk gyakorlati megoldásokat kidolgozni, amelyek megoldást jelenthetnek ezekre a problémákra. Szeretnénk megköszönni mentorunknak a Junior Achievementől, Raj Jayaramnak és Karen Loh pedagógusunknak a sok felkészítést és segítséget, amit a program során nyújtottak számunkra. A Társadalmi Innovációs Verseny által vállalkozói ismeretekkel bővült a tudásunk, és most már sokkal magabiztosabban osztjuk meg másokkal is az ötleteinket. Az együttműködés és tanulás más csapatoktól nagyon jó volt, és feltétlenül ajánljuk a Társadalmi Innovációs Versenyt a társainknak” – DynamITE csapata. 

“ Az NN Group és  a JA Europe  együttműködésének célja, hogy támogassa a fiatalokat önbizalmuk erősítésében, segítve őket olyan kreatív megoldások kialakításában, amelyekkel mind helyi, mind pedig az egész világot érintő társadalmi problémákra adhatnak választ legyen szó oktatásról, egészségügyről, társadalmi befogadásról, megélhetésről vagy fenntarthatóságról.” mesélte Caroline Jenner a JA Europe ÜgyvezetőIgazgatója.

Fleur Huding (NN Group): “A Társadalmi Innovációs Verseny segítségével egyedülálló tanulási élményt nyújtunk a fiatalok számára, amely segít feléleszteni a vállalkozói szellemüket, és olyan készségeket tanít nekik, amelyek a munkavállalás vagy az üzleti élet során nélkülözhetetlenek. Ez teljes mértékben illeszkedik az NN Future Matters globális programunk céljához. A program részeként felkínáljuk a szakértelmünket, tapasztaatunkat és erőforrásainkat, hogy minnél inkább segítsük a fiatalokat a megfelelő(pénzügyi) készségek elsajátításában. Hisszük, hogy a Társadalmi Innovációs Verseny kíváló alkalmat kínál az NN kollégáinak is, akik különböző területeket dolgoznak, hogy részt vegyenek társadalmi kihívásokban és segítséget nyújtsanak a fiataloknak abban, hogy a problémamegoldó készségeik fejlődjenek, mindezt szórakoztató és kifizetődőmódon.”

“ A vállalkozói ismeretek egyre fontosabbá válnak, hogy egy egész életen át tartó készéget, tudást biztosítsanak az embereknek. Ugyanakkor növekszik a társadalmi vállalkozói szerepkörrel kapcsolatos tudatosság, amely fontos szerepet játszik az összetartó munkahelyek létrehozásában, és a fenntartható fejlődés előmozdítása érdekében. Ez a kezdeményezés ötvözi mindkettőt. Lenyűgözővolt látni ezeknek a fiataloknak az ötleteit, és azt hogyan találnak üzleti megoldásokat a különbözőtársadalmi problémákra. Valamint látni azt a fajta mély elköteleződést, hogy változtassanak az őket körülvevővilágon – mondta Ann Branch. (“Munkahelyteremtés” osztály vezetője, Európai Bizottság).

A DynamITE csapat összefoglaló kisfilmje:

További Információ a Társadalmi Innovációs Versenyről itt érhető el: www.sir.jaeurope.org

Zsűritagok:

  • Fleur Hudig, NN Group
  • Basak Beleli, CHRO, NN Japán
  • Steven Lang, Alapító és Ügyvezető, InSpring
  • Ann Branch, “Munkahelyteremtés” osztály vezetője, Európai Bizottság
  • Mathias Snejstrup, Partner, Dancatech

Helyezettek:

  • A 2018-as Társadalmi Innovációs Verseny Győztese: Szingapúr
  • II. helyezett: Spanyolország
  • III. helyezett : Japán