Mezőgazdász

Mezőgazdász – avagy legyél Te, az év 
mezőgazdasági diákvállalkozója

2016-2017.

Eldőlt ki lett az év legjobb mezőgazdasági diákvállalkozója

Június 2.-án a budapesti Vendel irodaházban megrendezésre került a Mezőgazdász - avagy legyél Te az év mezőgazdasági diákvállalkozója című verseny. A program célja, hogy a mezőgazdasági szakképzésben tanuló diákok egy évre megalapíthassák a saját vállalkozásukat, amelynek középpontjában valamilyen mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó termék vagy szolgálatás áll.

A programhoz országszerte, több, mint 100 diák és több mint 10 iskola csatlakozott a pedagógusokkal együtt. A program különlegessége, hogy a csapatokhoz a Monsanto Fund önkéntes mentorai is csatlakoztak, akik tapasztalatukkal, üzleti szemléletükkel segítik a csapatokat. 

Az év során láttunk példát mezőgazdasági szolgáltatásra (levélszedés, fűnyírás stb.) virágkötészetre és fűszernövénytermesztésre, kisállatoknak csemegekészítésre és finom ropogtatnivalók készítésére. 

Június 2.-án megrendezésre került a Mezőgazász döntő - ahol a jelentkező csapatoknak 4 versenyelemen kellett bizonyítaniuk tudásukat és tapasztalatukat a szakmai zsűritagok előtt. 

A 4 feladat az alábbi volt:

Üzleti beszámoló megírása - ami tartalmazza a vállalkozás célját, fő célkitűzéseit és eddigi mérföldköveit

Üzleti prezentáció - 4 percen előadott üzleti beszámoló, aminek célja a vállalkozás bemutatása és főbb ismérveinek prezentálása.

Standinterjú - a csapatok standjainál történő beszélgetés a zsűritagok és a csapatok között. A standinterjú során lehetősége van a zsűri tagjainak saját szemükkel is megnézni a vállalkozás termékeit és szolgáltatásait. 

Panelinterjú: a zsűritagok és a csapat között zajló üzleti beszélgetés. 

A verseny eredménye a következőképpen alakult:

3. helyen végzett a Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium diákjai. A törökszentmiklósi csapat megalkotta a saját "márkás" bakerolls-t és ropiját. A csapat nagyon ügyesen szerepelt a termékeik pedig nagyon ízesek és színesek voltak, ahogy a nevük is mutatja.

2.helyen végzett a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola diákjai az AgroDiákok csapata. A dél-alföldi csapat fűszernövények termesztésével és eladásával foglalkozik, mindamellett, hogy különböző szolgáltatásokat is vállalnak. 


1. helyezést ért el a Mini Csemege a velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjai. A csapat csemegét és terményt készít kisállatoknak és madaraknak. A prezentáció, a csapat egysége és az egyedi ötlet a verseny győztetésé tette őket. Gratulálunk a csapatnak és felkészítő mentoraiknak.

Köszönjük a szakmai zsűri tagjainak, hogy megjelenésükkel és szakmai rálátásukkal emelték a program színvonalát és értékelték a diákok munkáját.

Köszönjük Dankó Andrásnak, a  Monsanto Fund képviselőjének, Pacz Marcellnek az AgroNapló képviselőjének és Tóth Marcellnek a Gazmag képviselőjének.


 

A JAM Tavaszi vásárán két kategóriában is nyertek a mezőgazdasági diákvállalkozások

Április 7.-én megrendezésre került a volt Europarkban a Diákvállalkozások Tavaszi Vására és Versenye. A 23 jelentkező diákvállalkozás változatosabbnál-változatosabb termékekkel és standdal várta a vásárlókat és persze a szakmai zsűri tagjait. A velencei Mini Csemege diákvállalkozás, kis állatoknak készít eleséget - de ez még nem minden, hiszen a standjukat meglátogató érdeklődőket egy játékba is belevonták. A saját kezükkel varrt zsákokba különböző terményeket helyeztek és a játékosnak meg kellett mondania, pusztán tapintás alapján, hogy a zsákban levő termény az pontosan micsoda. 

A csapat a napont a Legfenttarthatóbb diákvállalkozás cím elnyerésével zárta! Gratulálunk a csapat tagjainak és a felkészítő pedagógusuknak: Nyuliné Aradi Katalinnak.

A legjobb marketing és sales díját pedig a Mákvirág Csapata zsebelhette be

A legjobb marketing és sales díját a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskla diákvállalkozása a Mákvirág nyerte el. A csapatnak egységes megjelenése, gyönyörű termékei vitték a csapatot egészen a győzelemig. Gratulálunk a csapatnak és felkészítő pedagógusuknak, Bátor Miklósnak.


Ki lesz az idei tanév legjobb mezőgazdász csapata?

 

JA Europe & Monsanto expand partnership to foster youth agricultural entrepreneurship

23 January 2017

JA Europe and Monsanto are expanding their partnership from six to 10 European countries, seeking to equip students with the skills they need to get a job or start a business in the agricultural industry.

More information: here

Karácsonyi Vásár és Verseny, Budapesten

2016. december 16.-án megrendezésre került Budapesten a KÖKI Terminálban a Diákvállalkozások Karácsonyi Vására és Versenye. A programon a 2016/2017 - es tanévben regisztrált diákcégek kapnak lehetőséget árusításra illetve diákvállalkozásuk bemutatására. Idé 27 diákvállalkozás érkezett a programra, hogy vállalkozásával bemutatkozhasson a nagyérdemű közöség előtt.

A vásár során nemcsak valós piaci körülmények között értékesíthetik termékeiket a diákok, hanem szakmai zsűri előtt, különböző szempontrendszer alapján versenyeznek is egymással. Örömmel láttuk, hogy a versenyen már mezőgazdász diákcégek is jelen voltak. 

A Majd Holnap Kft (FM Daszk Táncsics Mihály Mezőgazdasági SZKi, Vác), az Agrodiák Szövetkezet (II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, Kiskunhalas) és a GyógyÁszok (Baross László Mezőgazdasági Szakképző iskola és Kollégium, Mátészalka). A diákok nagyon jól szerepeltek első megmérettetésükön, gratulálunk munkátokhoz. 

A felkészítő tanárok munkáját pedig köszönjük: Cseleiné Szécsi Zsuzsanna, Patocskainé Anda Gabriella és Rostásné Pátkai Zsuzsanna.

AgroDiák Szövetkezet

II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium

és Szakgimnázium, Kiskunhalas

GyógyÁszok

Baross László Mezőgazdasági Szakképző

iskola és Kollégium, Mátészalka

Majd Holnap Kft.

FM Daszk Táncsics Mihály

Mezőgazdasági SZKi, Vác


Pedagógusképzés

A képzésre jelentkező pedagógusok 2016. november 10-11. és november 17-18.-án részt vehettek a 40 órás továbbképzésen, melyen újszerű módszerekkel, feladatokkal ismerkedhettek meg.

A képzés célja, hogy a résztvevőkben kialakuljon egyfajta vállalkozói szemlélet, amely lehetővé teszi, hogy munkájuk során a tanulók vállalkozó kompetenciáját kialakítsák, fejlesszék. A képzésben részt vevők a szükséges elméleti ismeretek mellett elsősorban olyan módszereket gyakoroljanak be, amelyek lehetővé teszi számukra a vállalkozási és gazdasági ismeretek élményszerű oktatását. 

 


Programban részt vevő iskolák:

FM Kaszk Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskolája és Kollégiuma, Budapest

Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, Velence

Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma, Debrecen

Baross László Mezőgazdasági Szakképző Iskola és  Kollégium, Mátészalka

Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola és Szakképző Iskola, Kecskemét

Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Csorna

Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskolája és Szakiskolája, Kiskunfélegyháza

Székács Elemér Mzg.-i SZKI és Kollégium, Törökszentmiklós

II. Rákóczi Ferenc Katolikus Mezőgazdasági, Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Gimnázium, Kiskunhalas

Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Intézet, Vác

 

A program bemutatása

MezőgazdÁSZ - legyél Te az év mezőgazdasági diákvállalkozója 

Tájékoztató Pedagógusok számára

2016. szeptemberétől újra útjára indul a MezőgazdÁSZ – legyél Te az év mezőgazdasági diákvállalkozója a Junior Achievement Magyarország Oktatási, Vállalkozásszervezési Alapítvány és a Monsanto Fund közös szervezésében.

A program egyedülálló lehetőséget biztosít a tanulóknak arra, hogy egy évre kipróbálhassák magukat a vállalkozói világban, mezőgazdasági vállalkozásokat alapíthassanak.

A kezdeményezés célja, hogy a 14 - 23 éves korosztályt segítse vállalkozói, pénzügyi és üzleti kultúrájuk fejlesztésében, hogy a jövőben az üzleti és a vállalkozói világban jártas és kompetens gazdálkodóvá illetve vállalkozóvá váljanak.

A tavalyi év sikereire és tapasztalataira alapozva, idén az alábbi lehetőségeket kínáljuk a csatlakozó iskolák pedagógusainak és diákjainak:

A program elemei:

  • Diákvállalkozás alapítása: a programban résztvevő fiatalok diákvállalkozásokat alapítanak, amelyet valamilyen mezőgazdasági termékhez vagy szolgáltatáshoz kapcsolnak.  Ezek a vállalkozások, a diákok irányításával és munkájával együtt fejlődnek egy éven keresztül, amely idő alatt a fiatal vállalkozók megtanulják, hogyan kell vállalkozást vezetni.
  • A diákvállalkozók termékeiket/szolgáltatásukat valós piaci körülmények között értékesíthetik is - a tevékenység adómentességet élvez, a diákok maguk gazdálkodnak a bevételekkel, egy meghatározott szabályrendszer szerint.
  • Engedélyezett (akkreditált) pedagógusképzés: a diákvállalkozások munkáját pedagógusok segítik, akiknek segítséget nyújtunk a mentori szerephez való felkészülésben. Az ingyenes képzés során a pedagógusok megismerik a program főbb elemeit és felépítését, elsajátítják azokat a módszereket és tudásanyagot, ami segíteni fogja őket, ezen szerep betöltésére. 

Az engedélyezett pedagógusképzés időpontjai:

1. 2016.10.20-21, 2016.11.10-11. (Szeged)

2. 2016.11.24-25, 2016.12.8-9. (Budapest)

  • Diákvállalkozások Vására és Versenye: lehetőséget biztosítunk a fiatal vállalkozók számára, hogy termékeiket valós piaci körülmények között is értékesíthessék. A profitszerzés mellett a fiatalok elismerést és díjakat szerezhetnek az egymás között zajló verseny során.  
  • Mentorálás: a diákvállalkozók munkáját a Monsanto Fund vállalati mentorai segítik, szakmai tudásukkal és tapasztalatukkal. A mentorálás során az önkéntesek személyesen keresik fel a csapatokat, ahol 1-1.5 órás foglalkozás keretében együtt keresik a válaszokat a felmerült kérdésekre.

A program a 2015-ös tanévben került bevezetésre Magyarországon.

További információ kérhető a projekt koordinátorától:

Szilágyi Orsolya

+3630/996-0359

szilagyi.orsolya@ejam.hu


 

Mezőgazdász – avagy legyél Te, az év
mezőgazdasági diákvállalkozója

 

Ki lett az ország legjobb mezőgazdasági diákvállalkozása?

Idén indult útjára Magyarországon a Mezőgazdász – avagy legyél Te, az év mezőgazdasági diákvállalkozója program amelyet a Monsanto Found támogatásával valósítottunk meg 2015. szeptember és 2016. júniusa között.

A program célja, hogy a 14 - 18 éves korosztályt segítse vállalkozói, pénzügyi és üzleti kultúrájuk fejlesztésében, hogy a jövőben az üzleti és a vállalkozói világban jártas és kompetens gazdálkodóvá illetve vállalkozóvá váljanak.

A folyamatosan változó gazdasági körülmények még inkább szükségessé teszik a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztését, fontos, hogy az iskolapadból kikerülve képesek legyenek tudatos döntéseket hozni a pénzügyeikkel kapcsolatban illetve birtokában legyenek az alapvető gazdasági és pénzügyi ismereteknek.  

A program során 11 pedagógust vett részt a JAM által biztosított, akkreditált pedagógusképzésen, 11 Monsanto mentor segítette a jelentkező iskolák diákvállalkozásait és több, mint 100 diák vett részt  a programban.

Az egész éves programot, a Mezőgazdasági Diákvállalkozások Országos versenye zárta, ahol a legjobb középiskolai diákvállalkozást kerestük.

Május 27.-én Budapesten megrendezésre kerülő a Mezőgazdász - avagy legyél Te az év mezőgazdasági diákvállalkozója program döntőjén, a versenyzőknek négy programelemen kellett bizonyítaniuk rátermettségüket, tudásukat és vállalkozói ismereteiket szakmai zsűri előtt.

A következő feladatok vártak a vállalkozókra - üzleti terv megírása, színpadi prezentáció, standinterjú és panelinterjú.

A versenyt a színpadi prezentációkkal kezdődött, amely során minden csapatnak összesen négy percben kellett egy rövid bemutatót tartani vállalkozásukról, természetesen meghatározott formai és tartalmi keretek között.

A prezentációkat a standinterjú követte, ahol a zsűri tagjai szemügyre vehették a diákok standjait és termékeit. 

A verseny utolsó állomása a panelinterjú volt, ahol a zsűritagok és a diákcsapatok közötti, bizalmas üzleti beszélgetésre került sor. 

A váci Agródiák, a törökszentmiklósi Vidám Farm és a kiskunhalasi Dinamikus Technikusok csapata jelentkezett a versenyre. A program előtt - mint egyik versenyelem - a csapatoknak be kellett adniuk egy üzleti tervet, ami a vállalkozásukatm és az eddigi eredényeket foglalja össze.

Üzleti tervek:

Agro Diák - letölthető

Vidám Farm - letölthető

Dinamikus Technikusok  - letölthető

Az üzletin terveket a szakmai zsűri tagjai előzetesen megkapták és értékelték egy objektív szempontrendszer alapján. 

A versenyt a feladatok értékelése zárta. Nem volt könnyű a szakmai zsűri tagjaninak, hiszen mindhárom csapat nagyon jól teljesített, mind a tanév, mind pedig a verseny során. Az eredménye a következőképpen alakult:

Harmadik helyezett

A váci Agrodiák csapata - akik hobbiállat tenyésztést illetve különféle kreatív és kézzel készített termékeket készítenek. A csapat tagjai a váci Táncsics Mihály Szakképző Iskola tanulói. Gratulálunk Nektek és felkészítő pedagógusotoknak -  Pátkai Zsuzsannának illetve felkészítő mentoraitoknak a Monsantó képviseletében: Palló Norbertnek és Szobóczki Beának.

Második helyezet

A törökszentmiklósi Vidám Farm csapata lett. A vidám diákvállalkozók gomba termesztésébe vágták fejszéjüket, méghozzá nem is kis eredménnyel...a vállalkozás egészen kinőtte magát, jelenleg gombakrémmel, gombával kereskednek, sőt létrehoztak egy saját kis receptfüzetet is, amiben különféle gombás ételek elkészítési módjait lehet megtalálni. Gratulálunk a csapat tagjainak, felkészítő pedagógusuknak Csetreki Ernőnek és a csapat mentorának Hajdú Attilának.

 

Első helyezet

Első helyezetként végzett a kiskunhalasi Dinamikus Technikusok csapata. A csapat tagjai fűszernövényeket árulnak és nem is akármilyen megjelenéssel. Már a tavaszi versenyen is megragadta a zsűri figyelmét a színes standjuk azonban most a tekósok színvonalas bemutatóval készültek, ráadásul az elért eredményre is igencsak büszkék lehettek, hiszen az alapításkor befektetett tőke két és félszeres haszonnal térült meg. A munkásságuk meghozta a gyümölcsét és a Legjobb mezőgazdasági diákvállalkozó címet nyerték el.

Gratulálunk a csapat tagjainak és felkészítő pedagógusaiknak: Patocskainé Anda Gabriellának és Keresztúriné Virág Mónikának. Továbbá ne fedledkezzünk meg a Monsanto mentorairól sem, akik egész évben segítették a csapat munkáját, Pásztor Zsoltnak és Agócs-Paluska Évának.

Megjelent publikáció: itt - Halasinfo

Köszönjük a szakmai zsűri tagjainak:

Dankó Andrásnak, Fónagy Edinának, Lovász Ágotának, Verbiczky Évának és Csengődi Péternek, hogy egész napos értékelésükkel és szakmai észrevételeikkel emelték a verseny színvonalát és segtették a döntést.

Mezőgazdász - események

Folytatódnak a mentorálások a mezőgazdasági diákcégeknél

Lassan az összes cégnél összeállt a team és megkezdődtek a munkálatok. A Monsanto Fund mentorai 5 alkalommal látogatták meg a diákvállalkozó csapatokat, hogy segítsék munkájukat, válaszoljanak a felmerült kérdésekre és hasznos ötletekkel és tanácsokkal lássák el a csapatokat. A mentori találkozók sikerességét bizonyítja, hogy a diákvállalkozó csapatok bátrabbak és nyitottabbak lettek.

A legjobb marketing díjjal távozott a Florist Kft

Megközelítőleg 20 kiállító középiskola között zajlott a vetélkedés Budapesten, a Pólus Centerben, ahol a Kocsis Pál iskola diákjai– a 10.B osztályból alapított Florist Kft – a díjazottak közé került és a „Legjobb marketing” címet nyerte el. Gratulálunk a csapat segítő pedagógusának, Bátor Miklósnak és mentorának, Csiky Velimírnek.

“Legszebb stand” díjat nyertek a Dinamikus Technikusok Budapesten

Március 11 - én Budapesten került sor a JAM Diákvállalkozások Tavaszi Vására és Versenye nevű rendezvényre, ahová az ország minden pontjáról érkeztek lelkes fiatalok, hogy bemutassák munkájukat. A Tekót képviselő Dinamikus Technikusok saját termesztésű palántákat kínáltak eladásra és büszkén mondhatjuk, volt is kereslete a minőségi szaporítóanyagnak. A színes kínálatban fűszer - és konyhakerti növények egyaránt helyet kaptak.

Mivel a vásár  egyúttal verseny is volt, a nap folyamán szakértő zsűri pontozta a vállalkozásokat különböző szempontok alapján. A délutáni eredményhirdetést így mindenki nagy izgalommal várta.  A “Legszebb stand” különdíj kihirdetésénél aztán elhangzott a Dinamikus Technikusok neve! Nem hiába készültek tehát napokon keresztül  a Tekós fiatalok a különféle dekorációkkal, a végeredmény önmagáért beszél.

Gratulálunk a felkészítő pedagógusoknak és mentoraiknk, Pásztor Zsoltnak és Agócs-Paluska Évának.

Megjelent publikáció: itt - Halasinfo

Túl van az első piaci árusításán a Lady Flowers

A 10. E osztályos dísznövénykertész lányok Lady Flowers néven alapították meg a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola első diákvállalkozását. A 7 főt számláló kft. már túl van az első árusításán is. Lakatos Laura igazgató, Németh Vivien és Koczkás Alexandra marketing, Németh Petra és Farkas Éva árazó, Antal Nikolett pénztáros és Varga Tímea ügyvezető.  Ők azok a lányok, kik 14 ezer forintos kezdőtőkével, a Junior Achievement  Magyarország és a Monsanto cég támogatásával megalakították a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola első diákvállalkozása, a Lady Flowers Kft.-t.  

Megjelent publikáció: itt - Makó híradó

A váci Agrodiák is megkezdte a működését

A váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Iskola diákvállalkozása is megkezdte a tevékenységét. Az AgroDiák vállalkozását Pásztor Zsolt és Agócs-Paluska Éva mentorálásában kezdte meg. 

Megalakult a Vidám Farm diákvállalkozása is

A törökszentmiklósi csapat gombatermesztésbe vágta a fejszéjét. Hajdú Attila a csapat mentora január 20. - án látogatott el a Székács Elemér Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakközépiskolába. A csapatnak voltak kérdései. A találkozás sikerese zárult, a fiatal csapatnak rengeteg terve és ötlete támadt a találkozó után.


A kecskeméti diákvállalkozás is elkezdte tevékenységét

Minden vállalkozás egyik legnehezebb kérdése, hogy mit is csináljanak. A kecskeméti Kocsis Pál diákvállalkozásnak is szembe kellett néznie ezzel a kérdéssel. Mentoruk, Csiky Velimír az első találkozásnál már elő is vette ezt a kérdést és hamar tisztázódott, mi is lesz a csapat főtevékenysége és hogyan is álljon össze a marketingstratégia.

Megalakult a makói diákvállalkozás is

Lady Flowers néven alakult meg lányokból álló makói vállalkozás. A diákvállalkozás fő tevékenysége a virágok és növények termesztése és értékesítése. A lányok már a logót is megtervezték. Lovász Ágota a csapat mentora inspiráló személyisége motiválta a csapatot. Hamarosan be is mutatkoznak a lányok a nagyérdemű előtt.

Megjelent publikáció: itt - Pomenad

Megjelent publikáció: itt - Delmagyar

Alakul a vállalkozás a Csukás 1000 Mestereknél

Szinte a téli szünet után az első órán, január 6.-án ellátogattak a mentorok Szántó Zoltán és Korbuly Bence a csornai iskolába. A csapatnak voltak kérdései, hiszen a Karácsonyi Vásáron és Versenyen szerzett tapasztalatokat meg kellett beszélniük. A hogyan tovább kérdését boncolgatták együtt a mentorok és a csapat tagjai.

II. Rákóczi Ferenc Katolikus Mezőgzdasági Szakképző Iskolában is zajlik a mentorálás

A kiskunhalasi iskola diákjai is gőzerővel vetették bele magukat a diákvállalkozásba. A csapatot első alkalommal Pásztor Zsolt látogatta meg. Az első óra az ismerkedés és tervezgetés jegyében telt. Viszonylag rövid időn belül jött el a második mentorálás időpontja, ahol Agócs-Paluska Éva találkozhatott a csapattal.

Első mentorálás a Csukásban

Beindult a vállalkozás a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskolában. Szinte még meg sem száradt a toll a társasági szerződésen mikor a diákok már jelezték, hogy szeretnék, ha a vállalati mentor ellátogatna Hozzájuk. Az első látogatásra december 9.-én került sor. Szántó Zoltán Monsanto önkéntes látogatott el az iskolába, hogy 1-1,5 órás előadás során közelebb kerélhessen a csapathoz, ezzel is segítve a munkájukat.

Karácsonyi Vásár, Budapest

2015. december 12.-én megrendezésre került Budapesten a KÖKI Terminálban a Diákvállalkozások Karácsonyi Vására és Versenye. A programon a 2015 - ös tanévben regisztrált diákcégek kapnak lehetőséget árusításra illetve diákvállalkozásuk bemutatására. A vásár során nemcsak valós piaci körülmények között értékesíthetik termékeiket a diákok, hanem szakmai zsűri előtt, különböző szempontrendszer alapján versenyeznek is egymással. Örömmel láttuk, hogy a versenyen már mezőgazdász diákcégek is jelen voltak. A Florist Kft. Kecskemétről, illetve a Csukás 1000 Mester Csornáról. A diákok nagyon jól szerepeltek első megmérettetésükön, gratulálunk munkátokhoz. 

A felkészítő tanárok munkáját pedig köszönjük: Bátor Miklós, Dr.Gombkötő Csilla és Kovácsné Őri Margit

Önkéntes tréning

November 19.-én megtörtént a Monsanto Fund önkéntes mentorok képzése Budapesten. Örömmel láttuk, hogy a program felkeltette a Monsanto szakembereinek az érdeklődését. A mentorálásra és a diákok támogatására 12 önkéntes jelentkezett. A tréning során a program koordinátora tájékoztatta az önkénteseket a programról illetve a mentorálás folyamatáról.

Örömmel köszöntjük a programban az önkéntes mentorokat:


Pásztor Zsolt
Agócs - Paluska Éva
Csiky Velimir
Lovász Ágota
Szobóczki Bea 
Szántó Zoltán
Hajdu Attila
Korbuly Bence
Braun Tamás
Tóth Tamás
Palló Norbert

Pedagógusképzés

A képzésre jelentkező pedagógusok november 11-12-13.-án és november 19-20-21.-én részt vehettek a 40 órás továbbképzésen, melyen újszerű módszerekkel, feladatokkal ismerkedhettek meg. A képzés célja, hogy a résztvevőkben kialakuljon egyfajta vállalkozói szemlélet, amely lehetővé teszi, hogy munkájuk során a tanulók vállalkozó kompetenciáját kialakítsák, fejlesszék. A képzésben részt vevők a szükséges elméleti ismeretek mellett elsősorban olyan módszereket gyakoroljanak be, amelyek lehetővé teszi számukra a vállalkozási és gazdasági ismeretek élményszerű oktatását. A képzésen az ország 8 iskolájából, 11 tanár vett részt.

Programban részt vevő iskolák:

Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola és Szakképző Iskola, Kecskemét

Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Csorna

Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Makó

Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskolája és Szakiskolája, Kiskunfélegyháza

Székács Elemér Mzg.-i SZKI és Kollégium, Törökszentmiklós

II. Rákóczi Ferenc Katolikus Mezőgazdasági, Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Gimnázium, Kiskunhalas

Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola, Szeged

Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Intézet, Vác

 

A program bemutatása

Idén útjára indul Magyarországon a Mezőgazdász – avagy legyél Te, az év mezőgazdasági diákvállalkozója program, amelyet a Junior Achievement Magyarországgal partnerségben, a Monsanto Found támogatásával valósítunk meg 2015. szeptember és 2016. júniusa között.

A program a 14 - 18 éves korosztályt segíti vállalkozói, pénzügyi és üzleti kultúrájuk fejlesztésében, hogy a jövőben az üzleti és a vállalkozói világban jártas és kompetens gazdálkodóvá illetve vállalkozóvá váljanak.

A 2016 júniusáig tartó program számos lehetőséget kínál a mezőgazdasági iskolák tanulóinak és a pedagógusainak. A Mezőgazdász – avagy legyél Te, az év mezőgazdasági diákvállalkozója programba csatlakozó középiskolák diákjai korszerű, gyakorlatorientált, interaktív feladatok, események valamint versenyek során fejleszthetik tudásukat.

A programelemek sikeres megvalósításának kulcsszereplői a Monsanto Found önkéntesek, akik  szakmai tapasztalatukkal és vállalkozó szellemükkel tudják segíteni a fiatalok fejlődését.

Önkéntesek által vállalt feladatok:

• mentorként támogatni a diákvállalkozásban részt vevő diákokat (akiknek saját céljaik eléréshez szakmai tanácsokra van szükségük). A mentorok különböző témakörökben és témákban igyekeznek segíteni a cégeket, hogy azok még sikeresebb vállalkozásokká váljanak.

Az önkéntesek az iskola által kijelölt alkalmakkor látogatnak el az iskolába, tanórai keretben, hogy egy - másfél órás foglalkozások segítsék és támogassák a cégeket. A személyes találkozó során a diákok feltehetik kérdéseiket és kérhetik az önkéntes segítségét a kérdéses pontokban.

A program során minimum 5 személyes találkozónak kell megvalósulnia.

• zsűritagként részt venni a programon belül meghirdetett verseny döntőjén

A folyamatosan változó gazdasági körülmények még inkább szükségessé teszik a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztését, fontos, hogy az iskolapadból kikerülve képesek legyenek tudatos döntéseket hozni a pénzügyeikkel kapcsolatban illetve birtokában legyenek az alapvető gazdasági és pénzügyi ismereteknek. A program során kiemelten foglalkozunk a középiskolás korosztállyal, akiknek a felkészítése egyben a kulcs a jövő generációjának sikeres pénzügyi és gazdasági szerepléséhez. Az önkéntesek feladatvállalásukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a pozitív változás mind hamarabb beinduljon a hazai diákok körében is.

További információ kérhető a projekt koordinátorától:

Szilágyi Orsolya

+3630/996-0359

szilagyi.orsolya@ejam.hu