Társadalmi Innovációs Verseny

         

Társadalmi Innovációs Verseny 

Együtt legyőzhetjük a sötétséget

• Oculus, a csapat, aki ötletével a vakokat és gyengén látókat szeretné segíteni az önálló mozgásban, nyerte meg a nemzetközi
Social Innovation Relay döntőjétt

• A Társadalmi Innovációs Verseny (Social Innovation Relay - SIR), egy sikeresen működő nemzetközi program, ami a JA Europe gondozásában jött létre.

• Az NN által támogatott kezdeményezés célja, hogy a diákok gyakorlati példákon keresztül ismerkedjenek meg a társadalmi vállalkozás, innováció fogalmával, majd saját ötletüket fejlesztve segítsünk nekik úttörőkké válni a társadalmi problémák leküzdésében.

Az idei SIR nemzetközi döntőjének nyertese az Oculus csapat Romániából, akik egy biztonsági eszközökkel és érzékelőkkel felszerelt high - tech szemüveget fejlesztettek ki. A szemüvegben beépítve található egy infravörös szenzor, amely a környezetben lévő tárgyak hőmérsékletét érzékelve, plusz a távolságokat felmérve különböző útvonalakat javasol a viselőjének. A hazai döntőt követően a világ különböző országainak csapataival küzdött meg az Oculus az első címért. Az idei 6. verseny több, mint 10000 diák részvételével valósult meg az alábbi országokban: Bulgária, Csehország, Görögország, Hollandia, Japán, Magyarország, Románia, Spanyolország, Szingapúr és Szlovákia.

Mirana Gufencu, a csapat egyik tagja, elmondása szerint “A verseny nagyon jó lehetőséget teremtett arra, hogy a társaimmal csapatként dolgozzunk együtt, ami megerősítette a kapcsolatot közöttünk. Fejleszthettük a kreativitásunkat és prezentációs készségeinket. Az NN önkéntesekkel a közös munka pedig hozzájárult ahhoz, hogy egy valódi üzleti koncepcióvá fejlesszük az ötletet. Bízunk benne, hogy a termékünkkel minél több gyengén látó személynek tudunk segítséget nyújtani, így a technológia segítségével legyőzhetjük a sötétséget. “

A verseny alatt a fiatalok nem csupán a sikeres munkavállaláshoz szükséges gyakorlati készségeiket és vállalkozói ismereteiket bővíthetik, hanem együttműködhetnek sikeres szakemberekkel virtuális és személyes találkozások során. A kihívás célja, hogy a diákok gyakorlati példákon keresztül ismerkedjenek meg a társadalmi vállalkozás, innováció fogalmával, majd saját ötletüket fejlesztve segítsünk nekik úttörőkké válni a társadalmi problémák leküzdésében. JA Europe és az NN együttműködésébe megvalósuló program ugyanakkor fejleszteni kívánja a diákok önbizalmát, hogy ezáltal kreatív megoldásokkal tudjanak válaszolni a helyi és a nemzetközi problémákra legyen szó oktatásról, egészségügyről, társadalmi befogadásról, fenntarthatóságról vagy az javításáról.

‘Büszkék vagyunk arra, hogy a JA Europe partnerei lehetünk. Nagy örömünkre szolgál, hogy 10 országban is együtt valósíthatjuk meg a programot. A verseny lehetőséget ad arra, hogy munkatársainkkal együttműködve segíthessük a fiatalokat olyan innovatív ötletek kidolgozásában, melyekkel enyhíthetünk a különböző társadalmi problémákon. A folyamat során nem csupán a pénzügyi ismeretket bővítjük, hanem a fiatalok vállalkozói kompetenciáit is fejlesztjük, ami nagy értéket képvisel bámilyen munkakörről legyen szó. Ezen felül pedig a verseny illeszkedik az NN társadalmi felelősségválallás programjába. Minden csapatnak gratulálok a döntőben való részvételhez, főképp pedig a 3 dobogós helyzettnek.“ foglalta össze Fleur Hudig, az NN Társadalmi Felelősségvállalás Programjának vezetője.

A nemzetközi döntő online zajlott az alábbi zsűritgaok részvételével: Fleur Hudig, NN Csoport; Dafni Kaloudi, NN Görögország; Hatsuko Takei, NN Japán; Ana Alonso Dopazo, NN Spanyolország; Manuel Zaera, NN Spanyolország; Eva Paunova, EP képviselő; Lars Johansson - Kjellerød, Unicus és Vivian Lau, CEO, JA Asia Pacific

####

Díjak

• Social Innovation Relay győztes 2016: Oculus, Románia

 

• 2nd Place: Intellias, Szingapúr

 

• 3rd Place: HearTheWorld, Bulgária

Mutasd a hangodat! - Magyar csapat ötlete a JA Társadalmi Innovációs Verseny nemzetközi döntőjén.

A Social Innovation Relay keretében 15 ország középiskolás csapatai mutathatják be a szakmai zsűrinek társadalmi vállalkozásuk ötletét. A versenyben a hazai nyertes a budapeti0i BMSzC Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Show Your Voices csapata képviseli Magyarországot. A csapat egy hiánypótló, hallássérülteknek szóló mobilalkalmazást fejleszt.

A nemzetközi döntőn való részvételhez szükséges egy kis 3 perces videó anyag összeállítása a szolgáltatás bemutatására. Szurkoljatok velünk a Show Your Voices csapatnak és nézzétek meg videó klipjüket.

A klip megtekinthető: itt

Mutasd a hangod! – Megvan a Társadalmi Innovációs verseny győztes ötlete

Március első péntekén az NN Biztosító budapesti központjában mérte össze tudását a Társadalmi Innovációs verseny három döntős csapata. A döntős ötleteket a 3 tagú zsűri előtt mutatták be a diákok, így az NN Biztosító oldaláról Sztanó Imre vezérigazgató, Jenei János operációs és IT igazgató mellett Szabó Tünde, a Junior Achievement Alapítvány szakértője döntött arról, ki képviselheti hazánkat a nemzetközi döntőben.

A többlépcsős Társadalmi Innovációs Verseny 2015 őszén indult el a hazai középiskolások körében. A programnak köszönhetően a fiatalok megismerkedhettek a társadalmi vállalkozások fogalmával és saját környezetükben felmerülő társadalmi problémákra reflektálva alakították ki vállalkozási ötleteiket. Ebben az intenzív fejlesztési fázisban több mint 20 NN - es önkéntes dolgozott együtt a diákcsapatokkal és pedagógusaikkal. A döntés pedig nem volt egyszerű, hiszen mindhárom csapat teljes erőbedobással küzdött az első helyért.

A dobogó harmadik fokára Buzás Balázs és csapata állhatott fel, akik a szélenergiát tennék elérhetővé az otthonokban így csökkentve a kiadásokat és támogatva a zöld energia használatát. Céljuk, hogy minél több épületre kerülhessenek függőleges tengelyű szélkerekek. (A döntőben bemutatott prezentációt itt nézhetitek meg.) Munkájukat Arne Hübner a Schulek Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építőipari Szakközépiskola pedagógusa valamint Bíró Domokos és Balázs Gábor NN önkéntesek segítették mentorként. 

A második helyezettnek járó díjat a Schulek 1 fantázia nevű csapat kapta, akik igazán egyedi ötlettel vágtak bele a versenybe. Céljuk a migrációs válság hatásainak orvoslása és a különböző kultúrák egymáshoz közelítése kreatív tevékenységeken keresztül úgy, hogy közben új és hasznos lehetőséget adnak a diákok számára kötelező közösségi szolgálat teljesítésére. A csapat bemutatóját itt nézhetitek meg. Munkájukat Arne Hübner pedagógus és Bagyánszki Éva NN önkéntes segítette mentorként.

A győztes a program első hazai évében a Read the Voices applikációt bemutató csapat lett. A diákoknak az a jelenség adta az ötletet, hogy a jól halló tanulók és hallássérült tanulótársaik a mindennapos szóbeli kommunikáció során sokszor kényszerülnek magyarázkodásra, a folyamatos hangos - beszéd megértése pedig nehézségekbe ütközik.

Elképzelésünk szerint a mobiltelefon technikai felkészültsége már lehetővé teszi egy olyan adatbázis kezelést és adatmegjelenítést, amelyben a felhasználók valós időben tudnak lehívni és megjeleníteni beágyazott standard szöveg hangos kimondását, a képernyőn megjelenő futó - szöveget, valamint rövid, videóra vett jeleléssel megjelenített mondatokat lejátszani. A programhoz készített prezi.com összefoglalót itt nézhetitek meg.

A csapatot Dr Farkas István József a Neumann János számítástechnikai szakközépiskola pedagógusa valamin Dr. Bába Julianna és Horváthné Szarjas Szilvia NN önkéntesek segítették mentorként.

A győztes fiatalok és felkészítő tanáruk az értékes nyereményeken túl képviselhetik hazánkat a program júniusi, nemzetközi döntőjében, ahol 12 ország nyertes csapatai mutathatják be ötletüket a szakmai zsűri előtt.

Köszönjük az NN önkénteseknek!

 

A hazai döntős csapatok

A nemzetközi Társadalmi Innovációs Verseny hazai fordulójában újabb mérföldkőhöz érkeztek a csapatok. Az elmúlt 4 - 5 hét során a csapatok és mentoraik lázasan dolgoztak azon, hogy az eredeti üzleti ötletből egy kidolgozott üzleti modellt hozzanak létre. A legtöbb „vállalkozás” online megbeszélések során tudott egyeztetni a segítőikkel, ám voltak olyan szerencsés csapatok, akik személyesen is tudtak találkozni és így fejleszteni az ötleteket.

A beérkezett üzleti modelleket az értékelők pontozták és véleményezték, melynek eredményeképpen a mai nap során tudtuk értesíteni a csapatokat. Így most következzék a magyarországi döntőbe került 3 csapat neve és üzleti ötlete:

Buzás Balázs Csapata (Schulek Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építőipari Szakközépiskola, Budapest):

Ötletünk egy olyan szerkezet bevezetése a mindennapi életbe, ami a zöldenergia használata által a profit termelésén kívül sok problémára ad megoldást. Ilyen a  szelet felhasználó energiatermelők a lakóövezetekbe való behozása. Ez a méret lekicsinyítésével lenne megoldható, ami redukálja a költségeket, ezáltal elősegíti a termék szélesebb körben való elterjedését. Így ki lehetne használni az amúgy elvesző, rejtett energiákat.

Schulek 1 Csapat (Schulek Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építőipari Szakközépiskola, Budapest):

Speciális program, ahol migráns és magyar gyerekek találkozhatnak, amelynek keretén belül játékokon és kreatív tevékenységeken keresztül ismerkedhetnek meg. A program célja az egy generációhoz tartozó európai fiatalok és háborús menekült gyerekek egymással való megismerkedése. Fő cél az el nem fogadottság, az idegenkedés, az ismeretlenség  és a távolságtartás csökkentése, enyhítése, az általános rosszalló vélemény megcáfolása.

Read the Voices Csapat (Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolája):

Projektünk a hallássérültek mindennapi kommunikációját segítő jelelő - applet fejlesztése, ami egy android programozási nyelven megírt alkalmazás.

Természetesen a döntős csapatokon túl az összes többi fiatal rendkívül igényes, alapos munkát nyújtott be és bízunk benne, hogy hamarosan viszontláthatjuk őket a vállalkozók világában . További sok sikert kívánunk nekik !

A hazai döntő 2016. március 4 - én kerül megrendezésre Budapesten az NN Biztosító Székházában. A hazai nyertest pedig az értékes ajándékon túl az a megtiszteltetés éri, hogy képviselheti Magyarországot a
nemzetközi Social Innovation Relay versenyen júniusban.

 

Újabb mérföldkövéhez érkezett a Társadalmi Innovációs Verseny, melyben 9 csapat jutott tovább. A következőkben minden csapat, mentoruk segítségével lehetőséget kapnak arra, hogy tovább fejleszthessék innovációs ötleteiket, melyek akár a jövő számottevő ötleteihez sorakozhatnak fel. A következő ötletekkel szállnak ringbe:

Az Anonim csapat olyan ifjúsági és rendezvényszervező ház létrehozását tervezi, mely a fiatalok számára kikapcsolódási lehetőséget nyújt rendezvények megtartására ad lehetőséget.

A Greenback Team csapatának tagjai az idős korosztály felzárkóztatását segítené elő ötletével, melyben fiatalok a mai modern számítástechnika rejtelmeibe vezetné be és használatára tanítaná az idős embereket. A Delta csapat fontosnak tartja, hogy a jövőben olyan olcsó és finom ételkapszulákat lehessen használni, amelyek segítik a mindennapi életet, környezettudatosabb életmódot tesznek lehetővé ötletükkel.

A Jávai Kancsil csapat lehetőséget szeretne teremteni olyan fiataloknak vagy fogyatékkal élőknek, akik vállalkozást szeretnének indítani, útmutatást keresnek abban, hogyan boldoguljanak az életben. Mindezt tanácsadásokkal, vállalkozási ismeretek széles körű oktatásával képzelik el.

Buzás Balázs csapata megújuló energiaforrásként tekint a szélre. Ötletük, hogy a szelet felhasználva olyan energiát generáljanak a városokon belül amely sok épület energiaellátását biztosítaná.

A Schulek1 csapat ötlete a mai migránshelyzet problémáira alapulva szeretné toleranciára és empátiára sarkallni az országok népeit. Az Otthonmunka Bt. csapat a gyermekekre fókuszálva alkotta meg ötletét. Úgy gondolják, sokan szeretnének a gyerekek jobb körülményeiért tenni, ezért lehetőséget adnak mindazoknak, akik szeretnének ebben részt venni, hogy saját készítésű termékekkel, adományokkal segítség a gyermekek életét.  

Read The Voices csapat az okos telefonok és gépek világában találták meg ötletük megvalósításának lehetőségét. Céljuk egy olyan applet kifejlesztése, mely segítségével a siket és jól halló tanulók kommunikációja gördülékenyebb lehet.

A 4 Muskétás csapat szerint az internetes vásárlás megkönnyítésében nagyszerepet játszhat egy olyan kamera illetve szoftver kifejlesztése, amely a saját alakunkat beszkennelve létrehozna egy virtuális próbababát, mely segítségünkre lehet a megfelelő szín, méret, stb. kiválasztásában

A Társadalmi Innovációs Verseny nyitva áll minden hazai középiskolás előtt

Indítsd el Te a változásokat!

 
Lehet, hogy ma még csak ötlet, de holnap már MEGOLDÁS!

 
Ha van egy társadalmi probléma és van egy üzleti ötleted annak enyhítésére itt az idő, hogy megmutasd a világnak. A nemzetközi versenybe 2016. január 6-ig adhatják le ötleteiket a 3-4 fős csapatok egy felnőtt (szülő/tanár/barát) segítségével.
A legjobb 20 csapat üzleti mentor segítségét kapja, a hazai nyertes csapat tagjai és segítője pedig azon túl, hogy egy - egy tabletet nyer, lehetőséget kap, hogy Magyarországot képviselje a nemzetközi döntőn.

 
További információ a programró: itt


Regisztrációs és a részvétel menete: itt

 

Online foglalkozás választható időpontjai:

 

ž         2015. November 25. 13:00 óra

 

ž         2015. December 3. 11:00 óra

 

ž         2015. December 10. 12:30

 

         2015. December 17. 12:00 óra


Új program az NN Biztosító együttműködésében

Idén Magyarország is csatlakozik a Társadalmi Innovációs Versenyhez, egy már sikeresen működő nemzetközi programhoz.

A kezdeményezés célja, hogy a diákok gyakorlati példákon keresztül ismerkedjenek meg a társadalmi vállalkozás, innováció fogalmával, majd saját ötletüket fejlesztve segítsünk nekik úttörőkké válni a társadalmi problémák leküzdésében.

A hazai versenyhez idén az NN Biztosító csatlakozik szakmai támogatóként.

Amit kínálunk:

  • Innovatív tanítási módszerek, tananyagok, hozzáférés korszerű online oktatási anyagokhoz
  • Kapcsolatépítés az üzleti szféra szereplőivel.
  • Értékes nyeremények.
  • Diákoknak lehetőség egy színvonalas nemzetközi versenyben való részvételre illetve gyakorlati tapasztalatok szerzése, iskolában tanultak alkalmazása a valós üzleti   életben.

Amit kérünk:

  • Felhívás eljuttatása a diákokhoz, segítség a csapatok összeállításában.
  • Diákokkal együtt részvétel a rendhagyó online foglalkozáson, melyet az NN Biztosító szakembere és a JAM munkatársa vezet (esettanulmány feldolgozása), októbertől - decemberig.
  • Regisztráció a verseny honlapján (diákok).

 

 


Nyeremény:

Legjobb hazai csapat (4 fő) + 1 tanár egy - egy táblagép, továbbjutás a nemzetközi döntőre. A hazai nyertes egy szakemberekből álló csapat intenzív felkészítését követően lehetőséget kap arra, hogy bemutassa üzleti ötletét az NN Biztosító egyik rendezvényén. Legjobb nemzetközi csapat: részvétel a JA - YE Alumni következő találkozóján

 

Úttörők a társadalmi problémák leküzdésében:

A Társadalmi Innovációs Verseny nemzetközi rangadója során középiskolás diákok különböző társadalmi problémákon segítő innovatív üzleti ötleteiket fejleszthetik tapasztalt szakértők támogatása mellett. A verseny alatt a fiatalok nem csupán a sikeres munkavállaláshoz szükséges gyakorlati készségeiket és vállalkozói ismereteiket bővíthetik, hanem együttműködhetnek sikeres szakemberekkel virtuális és személyes találkozások során. A kihívás célja, hogy a diákok gyakorlati példákon keresztül ismerkedjenek meg a társadalmi vállalkozás, innováció fogalmával, majd saját ötletüket fejlesztve segítsünk nekik úttörőkké válni a társadalmi problémák leküzdésében.

 

Elméletből gyakorlat:

A verseny során számos olyan gyakorlati példával, segédanyaggal, oktatási anyaggal látjuk el a résztvevőket, amelyek használatával hatékonyan és interaktív módon gyarapíthatják ismereteiket a napjainkban egyre népszerűbb társadalmi vállalkozásokkal kapcsolatban.

A verseny során a Junior Achievement Magyarország csapata szoros együttműködésben dolgozik a tanárokkal, diákokkal és az NN Biztosító vállalati önkénteseivel, szakembereivel. Az NN Biztosító elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás iránt. Programjaik részeként olyan ügyek mellé állnak, amelyek társadalmunkat érintik és támogatják azokat a kezdeményezéseket, amelyek megkönnyítik a következő generációk életét.

 

Jelentkezés menete:

Tanárok, iskolák: a program koordinátoránál jelentkezhetnek a rendhagyó online foglalkozások megtartására.

 

Jelentkezési lap: letölthető, itt

 


Program hazai koordinátora:

Kovács Ildikó

e-mail : kovacs.ildiko@ejam.hu

tel.:
+36-30-996-0359

 

Inspirációk

2015 Társadalmi Innovációs Verseny döntősei közül néhány példa

SeeTech (Bulgária)

Az EyeSmart egy multifunkciós készülék, mely képes megváltoztatni a vak emberek életét. A készülék az okostelefon működésén alapul, a fő feladatai pedig a navigáció kiegészítve egyéb funkciókkal és alkalmazásokkal.

https://www.youtube.com/watch?v=1WXdpu88CeU

Branch of Truth (Kína)

A Future Tree egy fának tűnő légtisztító berendezés. A Future Tree belsejében egy tisztító rendzser működik, amely napenergiával működik. Ezt a terméket el lehet helyezni utcákon, erkélyeken, vagy akár a kertben. A fejlődő országokban hatékonyan lehetne küzdeni a segítségükkel a levegőszennyezés ellen.

https://www.youtube.com/watch?v=cIgPLRS0Vz0

 

Innovative Inventors (India)

A Gondolatolvasó Divatos E - bevásárlókocsi ötletével álltak elő, a kocsi lényege, hogy képes felismerni milyen termékeket helyeztek bele a vásárlók majd ezeket összekapcsolja a bevásárlólistával, ráadásul arra is képes, hogy kövese a vásárlót az üzletben.

https://www.youtube.com/watch?v=BEyqW70_lC4

 

Ha bármilyen további kérdése van, forduljon bizalommal a program hazai koordinátorához.