MetLife - Life Changer Program

Metlife - Life Changer Program


 

Zárórendezvény

Life Changer Országos Pénzügyi Verseny Döntő

December 11-én került megrendezésre a Life Changer Országos Pénzügyi Verseny döntője, ahol az előzetesen beérkezett pénzügyi projektek alapján 3 csapat mérte össze tudását. A döntő feladatai során a pénzügyi ismereteken túl a diákoknak bizonyságot kellett tennie prezentációs, probléma megoldó valamint kommunikációs készségeiről, ezen túl pedig kiemelt szerepet kapott az is, hogy mennyire tudnak csapatban együttműködni és közös döntéseket hozni.  A zsűrinek egyáltalán nem volt könnyű dolga mivel a résztvevő csapatok egyaránt nagyon tehetséges, felkészült diákokból álltak, akik nagyon színvonalas anyagot mutattak be az értékelőknek.

A pontok összegzését követően az alábbiak szerint értek el helyezést a csapatok:

I. helyezett: DELTA csapat a Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola tanulói:

Kiss Dóra

Kovács Fruzsina

Madár Krisztián

Szabó Anita

felkészítő pedagógus: Fedor Lászlóné

 

II. helyezett: ANONIM csapat a Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola tanulói:

Bogár Alexandra

Bojti Nikolett

Csintalan Nikolett

Tóth Éva

felkészítő pedagógus: Fedor Lászlóné

III. helyezett: TUTI BEFUTÓK csapat a Szekszárdi Szakképzési Centrum Bezerédj István Szakképző Iskola tanulói:

Máté Emese Vivien

Stier Dóra

Szász Adrienn

Tasch Vivien Emese

felkészítő pedagógus: Borosné Radinovics Mónika

A versenyt követően a program önkéntesei és a résztvevő csapatok, pedagógusok és a JAM munkatársai egy közös főzésen vehettek részt, ahol a séfek vezetésével finom fogások születtek a nap végére. A rendezvény megkoronázásaként egy jó hangulatú ebéddel zártuk az egész programot.

Események

Önkéntes tréning

Idén elindult a Junior Achievement Magyarország és a MetLife biztosító közös programja, a LifeChanger program, melynek célja a középiskolás fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztése. A MetLife önkéntesei részt vettek a tréningen, ahol egy igazán tartalmas, ötletekben gazdag napot tölthettek el egymással és megismerhették a programot.

Köszönjük a munkájukat és lelkesedésüket.

Elindult a diákok képzése!

Az első önkénteseink megtartották a LifeChanger Interaktív pénzügyi foglalkozásukat az első két iskolában. A szegedi Tömörkény István Gimnázium 11.b osztálya fogadta november
5 - én a MetLife önkénteseit  Bárkányi Editet és Molnár Ildikó Anikót. Az ő munkájukat Molnárné Nagy Edit tanárnő segítette. A Budapest IX. kerületi Leöwey Klára Gimnázium és Szakiskolába Masek Csaba és Poponé Papp Györgyi látogattak el a 11.c osztályhoz. Az ő munkájukat Holicsné Gémes Boróka segítette.

Újabb interaktív foglalkozás Budapesten.

Ezúttal Nagy - Szanka Julianna és Ribényi Ákos látogattak el a Budapest IX. kerületi Leöwey Klára Gimnázium és Szakiskolába november 9 - én és Holicsné Gémes Boróka segítségével újabb sikeres és izgalmas előadást tartottak meg az önkéntesek.

Három a magyar igazság.

A Budapest IX. kerületi Leöwey Klára Gimnázium és Szakiskola diákjai hatalmas lelkesedést mutatnak a program iránt. November 10 - én immár harmadszorra látogattak el a MetLife önkéntesei az iskolába. Ezúttal Holicsné Gémes Boróka tanárnő Kárpáti Emőke és Fodor Katalin önkéntesek munkáját segíthette a LifeChanger program keretében. Azt hiszem bátran állíthatjuk, hogy ez a nap is sikerrel zárult az iskolában!

Néhány idézet a résztvevőktől:

"Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy elmehettem a MetLife - hoz, és megtudhattam, hogyan is zajlanak az ottani dolgozók mindennapjai. Élveztem a pénteki napot, kedves fogadtatásban volt részem, különösen tetszettek a játékos feladatok."

"Igaz tőlem - mint dráma tagozatos diák - kissé távol áll ez a szakma, de ennek ellenére nagyon jól éreztem magam."

Nyílt Munkahely nap a MetLife - nál.

November 13 - án megrendezésre került a MetLife LifeChanger program nyílt munkahely napja, amely során 15 diák látogathatott el a MetLife központba és betekintést nyerhettek a biztosító cég mindennapjaiba. A diákok a nap végére magukba szívhatták a tudást a cég marketing és ügyfélszolgálati tevékenységeivel kapcsolatban.

Gőzerővel folytatódnak az interaktív foglalkozások.

A Szegedi SZC Csonka János Szakképző Iskolája november 25 - én fogadhatta Bárkányi Edit MetLife önkéntest egy magával ragadó 90 perces foglalkozás keretében, amely megtartásában Berkes Zoltán tanár úr nyújtott segéd kezet az önkéntesnek.

Újra ellátogatunk a Szegedi Tömörkény István Gimnáziumba

Szeged Tömörkény István Gimnázium újra kinyitotta kapuit a MetLife önkéntesének. Bárkányi Edit látogatott el az iskolába december 1 - én és Molnárné Nagy Edit tanárnő segítségével tartottak meg egy újabb interaktív előadást.

Kiskunhalason is járt a MetLife.

Ezúttal Csatos Erika és Csatos János tartottak előadást a Szilády Áron Református Gimnáziumban december 7 - én. Mindannyian köszönettel tartozunk Szemerédiné Gömböcz Mariann osztályfőnöknek a támogatásáért és a diákok felkészítéséért.

Újabb diákok fejleszthették pénzügyi ismereteiket

A Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Keleti Károly Közgazdasági Szakközépiskolája és tanára Csillik Mária látta vendégül a MetLife önkénteseit, Kulcsárné Bálint Beátát és Berta Györgyöt. Ők adhatták át tudásukat a 10.a osztály tanulóinak.

Ismét egy szegedi iskolába látogatott el a MetLife

Bárkányi Edit önkéntes Berta Kata osztályfőnök közreműködésével újabb fiataloknak adhatta át pénzügyi tudását, december 8 - án a Deák Ferenc Gimnáziumban.

Nézzük mit tanultak a diákok az interaktív foglalkozásokon:

„Alapvetően nem igazán mozogtam jól a pénzügyek világában, úgy érzem most az alapokat sikerült helyretenni bennem.”

„Sikeres csapatmunkában töltött időt illetve tapasztalatot.”

„Hogy nehéz a kereten belül maradni, de ha az ember kész lemondani pár dologról, akkor sikerül.”

„Megtanultam jobban értékelni a pénzem, átgondoltan költekezni.”

„Fontos jól bánni a pénzzel. Felnőtt életemben minden tanács hasznos lesz, amit itt hallottam.”

„Megtanultam hogyan gazdálkodjak a pénzzel és, hogy megbecsüljem azt, amim van, mert mindennek ára van nem is akármilyen.”

„Megtanultam jól felhasználni a pénzemet.”

„Azt, hogy az okosan elköltött pénz relatív, mert mindenkinek különbözőek az igényei, szükségletei.”

„Hogy fontos megtervezni pénzügyi kiadásainkat és reálisan gondolkodni.”

„Néhány érdekességet, illetve tapasztalatot szereztem a jövőt illetően.”

„Jó, ha előre megtervezzük a kiadásokat. Többet takaríthatunk meg vele.”

„Meg kell tervezni a dolgokat pénzügyileg, mielőtt belekezdenénk (legalább átgondolni).”

Life Changer Program

2015

Pénzügyi mentor program


A program célja, hogy segítséget nyújtsunk a fiataloknak a kitűzött pénzügyi jellegű céljaik megvalósításában, legyen szó egy osztálykirándulásról, vagy egy szakkör eszközvásárlási szándékáról, vagy egy diákoknak szóló rendezvény megvalósításáról. Természetesen ezek a célok diákonként változnak, a program személyre szabottan ad segítséget a jelentkezőknek, attól függően milyen célt tűznek ki maguknak a résztvevők. Várjuk akár egyének, akár diákcsoportok, osztályok jelentkezését.

A program menete:

 A kitöltött jelentkezési lap benyújtását követően a jelentkezőket bemutatjuk pénzügyi mentoruknak, aki a MetLife Biztosító önkéntese. A kapcsolatot innentől kezdve vagy személyesen vagy e - mailen keresztül vagy egyéb kommunikációs csatornákat használva tartják, a lényeg, hogy rendszeresen konzultáljanak a mentorukkal a folyamat során. A programban résztvevő diákok/diákcsoportok kapnak egy pénzügyi mentor naplót, amelyben vezetniük kell a találkozásokról a feljegyzéseiket (időpont, téma, kitűzött célok, teljesített feladatok stb.) Ez azért lényeges, mert ennek köszönhetően könnyebb lesz nyomon követni a fejlődést.

A pénzügyi mentor feladata pedig nem más, mint, hogy személyre szabottan adjon szakmai tanácsot a pénzügyi tervezésre vonatkozólag, nyomon kövesse a diákok haladását a megvalósítás felé és tartsa a kapcsolatot velük.

Program időtartama: egyénenként változik, ám a program teljes időtartama az alábbiak szerint alakul :

2015. október - 2016. tavasz

Jelentkezési lap letölthető: itt

Life Changer Országos Középiskolai Pénzügyi Verseny


A  Life Changer Országos Középiskolai Pénzügyi Verseny egy gyakorlatorientált, a résztvevő diákok szakmai tudását, kreativitását, rátermettségét felmérő kihívás 2015. október és december között. A kétfordulós játékban részt vevő középiskolás csapatok az alábbi feladatokban mutathatják meg tudásukat: pénzügyi projekttervezés, prezentációs készségek, gazdasági helyzetszimulálás, munkaerőpiacon és mindennapokban alkalmazható helyzetgyakorlatok.

Verseny felépítése:

1 online forduló: projekt munka – versenykiírásban megadott feladat megoldására pénzügyi terv készítése és annak benyújtása  program online felületén, legjobb 3 csapat továbbjutása a döntőbe

1 döntő Budapesten a Life Changer Program Zárórendezvényén

Verseny résztvevői:

3 –  4  fős középiskolás csapatok és egy mentor pedagógus

Verseny célja:

Fiatalok számára releváns, gyakorlati probléma megoldásán keresztül a tudatos pénzügyi tervezés fejlesztése

Érintett készségek, területek: kommunikáció, csapatépítés, prezentációs készség, pénzügyi ismeretek, önismeret, konfliktuskezelés, önállóság, kezdeményező készség, kreativitás

Regisztráció:

JAM honlapon http://www.ejam.hu/hu/kozgazdasagtan-uzleti-tervezes/metlife-life-changer-program.html

Online felületen: http://goo.gl/forms/yo85AWkg39

Kidolgozott projekt benyújtása: elektronikus úton a program koordinátoránál kovacs.ildiko@ejam.hu

Jelentkezési határidő: 2015. november 13. péntek 24:00 óra

A legjobb 3 pénzügyi tervet benyújtó csapat kerül tovább a budapesti döntőbe. Az eredmények a honlapon kerülnek megosztásra illetve a csapatokat  e - mailben is értesítjük.

A verseny nyertesei illetve a mentor pedagógus értékes nyereményekben részesülnek.

További információért illetvev bővebb felvilágosításért kérjük, forduljon Kovács Ildikóhoz  a program koordinátorához az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: 06-30-996-0359             

E-mail:
kovacs.ildiko@ejam.hu

Metlife Life Changer Program - Rajzverseny

Alkotói pályázat budapesti általános iskolák részére

Gondolkodtál már azon mit jelent Neked a pénz? A vásárlás? Vagy a megtakarítás? Amennyiben igen, és szívesen
ábrázolnád egy alkotás formájában, akkor fogj össze az
osztálytársaiddal, rajzoljatok vagy alkossatok egy egyedi képet, rajzot,
grafikát, festményt vagy posztert és nyerjetek mozi belépőt az egész osztálynak a Snoopy és Charlie Brown – A Peanuts film 3D-s animációs mozifilm budapesti vetítésére

Pályázók köre: budapesti általános iskolák 5 - 6. évfolyamos osztálya

Fődíj: a legötletesebb alkotást benyújtó osztály, illetve 2 kísérő pedagógus belépőjegyet kap a Snoopy és Charlie Brown – A Peanuts film 3D - s mozifilm budapesti vetítésére.

Pályázat témája: Mit jelent Neked a pénz? Mit jelent Neked a vásárlás? Mit jelent Neked a megtakarítás?

Pályázat leadásának határideje: 2015.november 13.

További információ: itt

A Life Changer Program a 14 - 18 éves korosztályt célozza meg, hogy segítse őket pénzügyi kultúrájuk és készségeik fejlesztésében, így alapozva meg azt a tudást, amely a későbbiekben segíteni fogja őket a tudatos pénzügyi döntések meghozatalában. A 2015. szeptember és december között megvalósuló oktatási program változatos elemeket kínál a középiskolás diákoknak, melynek során képzett MetLife önkéntesek segítik a fiatalok fejlődését.

A programelemek:

• interaktív pénzügyi foglalkozások középiskolás diákok számára a felelős pénzügyi döntésekről és a megtakarítás szerepéről - 90 perc, tantermi foglalkozás MetLife szakemberek vezetésével

• pénzügyi verseny (online + budapesti döntő) 3 - 4 fős diákcsapatok részére az interaktív pénzügyi foglalkozást követően projekt munka a diákok számára, tanár támogatásával

• pénzügyi mentorálás: MetLife szakemberek vállalják, hogy pénzügyi mentorként segítik a fiatalokat saját céljaik megvalósításában pl. kisebb közösségek, szakkör, osztály, sportegyesület vagy kollégiumi diákok esetében, ha szeretnének egy terméket, szolgáltatást beszerezni, segítjük őket a megtakarítás megtervezésében

• Nyitott Munkahely Nap: kis létszámú diákcsoport látogatása a MetLife központban (munkahely bemutatása, kisebb projektfeladat közös megoldása a fiatalokkal előre kidolgozott ütemterv alapján, budapesti program)

• tudatos pénzügyi döntések verseny - szabadulós játékok mintájára, 4 fős csapatok részére (budapesti rendezvény)


Jelentkezést az alábbi városokból fogadjuk: Budapest, Debrecen, Szeged, Kecskemét, Nagykanizsa, Győr, Kaposvár, Gödöllő, Cegléd, Hódmezővásárhely, Makó


 A jelentkező iskolák vállalják, hogy:

• kijelölnek egy vagy több osztályt, ahol egy tanár (osztályfőnök) segítségével a MetLife önkéntes megtartja a foglalkozást 2015. szeptember és november között illetve további választható programelem esetén kapcsolatot tartanak a program koordinátorával

Jelentkezés benyújtásának módja és határideje:

A pályázatokat a letölthető jelentkezési lap kitöltésével folyamatosan lehet benyújtani. Kérjük a jelentkezési lapokat elektronikus formában küldjék el a kovacs.ildiko@ejam.hu címre, a tárgyban a Life Changer megnevezéssel. A beérkezést követően személyesen vesszük fel a kapcsolatot az iskola által kijelölt pedagógussal.                                   

A pályázatok beérkezésének zárása: 2015. október 16. 16:00

További információért illetve bővebb felvilágosításért kérjük, forduljon Kovács Ildikóhoz  a program  koordinátorához az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: 06-30-996-0359       E-mail: kovacs.ildiko@ejam.hu

Jelentkezési lap letölthető: itt

 


 

Idén indul útjára Magyarországon a Life Changer Program, amelyet a Junior Achievement Magyarországgal partnerségben, a MetLife Alapítvány támogatásával valósítunk meg 2015. szeptember és december között.

A program célkitűzése, hogy Magyarországon hozzájáruljon a fiatalok pénzügyi kultúrájának valamint pénzkezelési készségeinek fejlesztéséhez, amelyek révén segíthetjük őket a gazdasági életben való sikeres szereplésre, bővülnek munkaerő piaci érvényesülésük lehetőségei, illetve képessé válnak felelős döntéseket hozni pénzügyi kérdésekben.

A  Life Changer programba csatlakozó középiskolák diákjai korszerű, gyakorlatorientált, interaktív feladatok, események valamint versenyek során fejleszthetik tudásukat. A programelemek sikeres megvalósításának kulcsszereplői a MetLife önkéntesek, akik szakmai tapasztalatukkal és vállalkozó szellemükkel tudják segíteni a fiatalok fejlődését.

A programelemek:


• szakmai előadás középiskolás diákok számára a felelős pénzügyi döntésekről és a megtakarítás szerepéről (60 - 90 perces interaktív foglalkozás)

• mentorként támogatjuk a programban részt vevő diákokat, akiknek saját céljaik eléréshez szakmai tanácsokra van szükségük pénzügyi tervezés területét illetően (pl. kisebb közösségek, szakkör, osztály, sport egyesület estében, ha szeretnének egy terméket, szolgáltatást beszerezni, segíteni őket a megtakarítás megtervezésében)

• Nyitott Munkahely Nap, amelyet a JAM és a MetLife szervez közösen szeptember és december között, kis létszámú diákcsoport látogatása a MetLife központban, munkahely bemutatása, kisebb projektfeladat közös megoldása a fiatalokkal előre kidolgozott ütemterv alapján

• pénzügyi verseny (online és offline forduló) középiskolás csapatok részére

• program záró rendezvénye, ahol a pénzügyi ismeretekre összpontosító interaktív játék során mérik össze tudásukat a jelentkező diákcsapatok

A folyamatosan változó gazdasági körülmények még inkább szükségessé teszik a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztését, fontos, hogy az iskolapadból kikerülve képesek legyenek tudatos döntéseket hozni a pénzügyeikkel kapcsolatban illetve birtokában legyenek az alapvető gazdasági és pénzügyi ismereteknek. A program során kiemelten foglalkozunk a középiskolás korosztállyal, akiknek a felkészítése egyben a kulcs a jövő generációjának sikeres pénzügyi és gazdasági szerepléséhez. Az önkéntesek feladatvállalásukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a pozitív változás mind hamarabb beinduljon a hazai diákok körében is.

Az önkéntes szerepvállalásról bővebb tájékoztatást kaphat a program koordinátorától:

Kovács Ildikó
projekt
koordinátor
Email:
kovacs.ildiko@ejam.hu
Tel.:
+36 70 272 2312