Legyen az esély egyenlő - esélyteremtés a Sásdi kistérségben

Legyen az esély egyenlő - esélyteremtés a Sásdi kistérségben
 

A program a TÁMOP-5.2.3-09/1-2009-0005 projekt keretében kerül megvalósításra.

Bővebben a programról....

A Junior Achievement Magyarország közbeszerzési eljárás nyertes pályázójaként vesz részt a Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás TÁMOP-5.2.3-09/1-2009-0005 programjában képzési szolgáltatások nyújtásával.

A program keretén belül JAM módszertani képzést biztosítunk 12 fő a programban résztvevő pedagógus számára gazdasági-vállalkozási ismeretek oktatása témakörben.

A képzések:

1. A projektpedagógia alkalmazási lehetőségei a közoktatásban

A továbbképzési program alapítási engedélyének száma: OKM-3/99/2008
Program akkreditációs lajstromszám: PLB-0234

2. A vállalkozói kompetenciák fejlesztése a közoktatásban

A továbbképzési program alapítási engedélyének száma: OKM-3/187/2008
Program akkreditációs lajstromszám: PLB-0220

3. A pedagógus, mint mentor a diákvállalkozásban

A továbbképzési program alapítási engedélyének száma: OKM-3/181/2008
Program akkreditációs lajstromszám: PLB-0233

 A Sásdi kistérség diákvállalkozása: Papírmester Kft.

2012-13-as tanévben a „Legyen az esély egyenlő - esélyteremtés a Sásdi kistérségben” program keretében lehetőség nyílt arra, hogy heti két órában diákvállalkozás induljon a térségben.

Kajdonné Daczi Erika tanárnő beszámolója a diákvállalkozásról:

"Óriási kedvvel, lelkesedéssel indultunk neki a kezdeti nehézségek után. Első lépésként beszélgettünk a gyerekekkel, hogy mi is a diákvállalkozás. Közös szülőit tartottunk és velük is ismertettük a programot. Nevet, logót, tisztségviselőket választottunk.  Megfogalmaztuk mi is a célunk. Mire költjük bevételünket ?

Első kérdés, hogyan lesz bevételünk? Szeptember hónapban papírgyűjtést hirdettünk osztályszinten, majd felkértek a „ Bor és pite” ÁMK rendezvény dekorálására.

Üzleti alapra helyeztük eddigi tevékenységünket, bérmunkát vállaltunk. Tervet készítettünk mit képzeltünk el, majd bérmunkában, hozott anyagból elkészítettük a dekorációt. Munkadíjat kaptunk az elvégzett munkáért majd jött az Országos Könyvtári Napok rendezvénye, amelynek házigazdája a Sásdi ÁMK volt.

Közben a hulladékot amit összegyűjtöttünk Pécsre vittük, ahol a legtöbbet adták a kötegelt újságért. A fuvarköltség leszámolása után az eddigi összbevételünk 38 ezer forint volt. Az eseményeket a Katalin-napi dekorációs munkánk követte  (térbeli csillag, ültető kártyát és hópihét készítettünk).
Következő esemény az adventi vásár volt, amire készültünk, ötleteltünk, mintadarabokat készítettünk, majd kiválasztottuk azokat a termékeket, amelyek eladhatóak lesznek (hóember, térbeli csillag, fraktálcsiga, fenyő, gömb, ajtódísz, szaloncukor).
Hirdettük magunkat a facebookon, hívtuk a vásárlóközönséget. Megterveztük a standunkat, felkészültünk a vásárlók fogadására; de az időjárásra nem tudtunk felkészülni.
A karácsonyi vásár után félévi leltározást, és elszámolást tartottunk, a profitunk 130 ezer forint.Tele vagyunk újabb ötletekkel, lehetőségek keresésével, hogyan tudnánk ezt megduplázni."

 

JAM intézményközi szakmai műhely

A „Legyen az esély egyenlő - esélyteremtés a Sásdi kistérségben” Gyerekesély Program finanszírozásában 2012 tavaszán a kistérség 6 iskolájából 12 pedagógus vett részt a három modulos JAM képzésben. Az iskolák vállalása, hogy a képzett pedagógusok közreműködésével bevezetik a gazdasági ismeretek oktatását, valamint diákvállalkozásokat indítanak el.

Péter Albertné folyamat - tanácsadó segítségével a Gödrei Általános Iskola beépítette a technika tantárgy tanmenetébe a gazdasági ismeretek tanítását és szeptembertől első osztályban meg is kezdte. A Sásdi ÁMK Általános iskolájában elindult egy diákvállalkozás. Az eddigi tapasztalatok megbeszélésére rendezte meg a Gödrei Általános Iskola a JAM Intézményközi Szakmai Műhelyt.

A Kistérség minden iskolája képviseltette magát, és érkeztek vendégek a Szigetvári kistérségből és Geresdlakról is.

Hortobágyi Lászlóné a Gödrei Általános Iskola igazgatója nyitotta meg a foglalkozást, beszélt a JAM program beindításáról. Csizmazia Ferencné tanító bemutató órát tartott az első osztályban: JAM program a gyakorlatban.

A diákvállalkozás működésével kapcsolatban sok kérdést intéztek hozzá. Péter Albertné folyamat - tanácsadó javasolta, hogy a továbbiakban is tartsanak műhelyfoglalkozásokat, ahol kicserélhetik tapasztalataikat az intézmények. A résztvevők Hortobágyi Lászlónét kérték fel a JAM Intézményközi Szakmai Műhely vezetésére.

 

Az első képzés: A projektpedagógia alkalmazási lehetőségei a közoktatásban

A képzés ideje: 2012. március 6-7. és 2012. március 13-14.
A képzés helyszíne: Sásdi Vendéglátóipari Szakképző Iskola - 7370 Sásd, Kossuth Lajos u. 2.

A képzésről képekben:


A képzésen készült anyagok:

 

 

A képzésen készült fényképek elérhetőek a JAM facebook oldalán.

 

A képzés elégedettségi mérése a képzés első 2 napjáról elérhető itt a második 2 nap értékelése itt található.

 

Az második képzés:   A vállalkozói kompetenciák fejlesztése a közoktatásban 

A képzés ideje: 2012. március 23-24. és 2012. április 20-21.
A képzés helyszíne: Sásdi Vendéglátóipari Szakképző Iskola - 7370 Sásd, Kossuth Lajos u. 2.

A képzésről képekben:

 

 

 

 

 

A képzésen készült fényképek elérhetőek a JAM facebook oldalán.

 

A képzés elégedettségi mérése a képzés első 2 napjáról elérhető itt a második 2 nap értékelése itt található.