JAM - Citi Diákvállalkozás Program

JAM - Citi Diákvállalkozás Program

3 napos nyitókonferencia - Minden, amit tudni kell a diákvállalkozásokhoz

Október 26 - 28 között rendeztük meg Budapesten hagyományteremtő céllal az első JAM - Citi Diákvállalkozás Konferencia rendezvényünket. Miért érte meg részt venni?

- a rendezvény során számos szakember osztotta meg a diákvállalkozókkal tapasztalatait és tudását

- megismerkedhettek egymással az ország különböző pontjairól érkező diákvállalkozók

- Citi önkéntes mentoroktól kaphattak tanácsokat a csapatok

- fejlesztettük a diákok készségeit és ismereteit

 

Mi szerepelt a programban?

Önismeret és kommunikáció: Egy jó csapat működéséhez fontos megismernünk saját magunkat és a csapat életének fázisait, ebben segítettek Balogh Vilma és Berencsi Csilla pszichológusok.  Szó volt a megfelelő szerep kiválasztásáról és a sikeres együttműködés lehetőségeiről.


Az üzleti ötlet: Sokszor halljuk, hogy „nem vagyok kreatív”, de egy jó üzleti ötletet bevált módszerekkel is kialakítható. Hogyan teremtsünk valami újat, ha már mindent kitaláltak? Ez volt a workshop témája, amin együtt dolgoztak a diákvállalkozások tagjai.

Vállalkozások a mindennapokból: vendégünk volt Müller Tamás, aki a Women Startup Competition alapítója. Volt szó innovatív startup - okról, a vállalkozói létformáról, a vállalkozások közötti együttműködés szerepéről és még jutott idő az egyik legizgalmasabb részre a történetmesélésre Tamás tapasztalatai alapján. Köszönjük az izgalmas előadást.

Pénzügyi tervezés és üzleti modell: A diákok itt már 3 csoportban dolgoztak tovább, három szakember vezetésével. Vendégünk volt Bedő Beatrix a Budapest Impact Hub - ból, valamint  Murvai Tamás és Viszoki Dávid a Citi Magyarország önkéntesei. A téma nem egyszerű, de a gyakorlati példákon keresztül sikerült körbejárni a legfontosabb kérdéseket.

Online marketing és kommunikáció: A blokkot a Kolibri Pictures munkatársai vezették, Sellei Ábel, Muhr Anita és Patyi Violetta. Mitől jó egy reklám? Hol érdemes hirdetni egy terméket? Mennyi ideig figyel oda egy átlagos ember egy videóra? Hogyan érhetjük el a fiatalokat? És még sok-sok további területet érintettünk.

Üzleti rapid randi Citi önkéntesekkel: Az esemény egyik legérdekesebb pontja volt, amikor a kezdő vállalkozók üzleti mentoroknak mutathatták be ötleteiket, akik tanácsokkal, ötletekkel látták el a csapatokat. Néhány csapat pedig volt olyan szerencsés, hogy ötletükkel mentort is találtak maguk mellé a tanévre. Köszönjük Ali Diananak, Toma Máriának, Gémes Dánielnek és Kovács Zoltánnak a részvételt.

Régi diákvállalkozók tapasztalatai: Mit mondanak azok, akik már tapasztalt diákvállalkozók? Ezt tudhattuk meg Berényi Zsanettől, Kovács Annától és Gera Judit pedagógustól. Anna és Zsanett is kijutott csapatával a nemzetközi versenyre így ők tudtak mesélni a folyamat összes lépcsőfokáról. Köszönjük Nektek a színes beszámolókat. További sok sikert a munkátokhoz, tanulmányaitokhoz!

„Elevator pitch” kezdőknek: Mit jelent egyáltalán az, hogy elevator pitch? Be tudnád - e mutatni meggyőzően az üzleti ötletedet 30 mp vagy 1 perc alatt? Egyáltalán hogyan lehetséges ez és miről lehet 60 mp alatt beszélni? A diákok ebben is kipróbálhatták magukat.

Végül eljött a zárás. Köszönjük minden résztvevőnek és előadónak a munkáját, öröm volt Veletek együtt dolgozni. Legközelebb pedig találkozunk a karácsonyi vásáron!

A 2017/2018-as tanévben is a középiskolás diákvállalkozókat támogatja a JAM - Citi Diákvállalkozás programja.

2017 őszétől a Citi egyűttműködésében új programhoz csatlakozhatnak a középiskolás diákok illetve az iskolákban dolgozó pedagóus kollégák.

Az egy tanéven át tartó Diákvállalkozás Program a középiskolás diákok üzleti, pénzügyi és vállalkozói kompetenciájának fejlesztéséhez járul hozzá, ami kiválóan illeszkedik a kerettantervben megfogalmazott célokhoz.

Ez alatt az egy év alatt a diákok a program segítségével saját diákvállalkozást alapíthatnak, és betekintést kaphatnak a vállalkozói és üzleti szférába, megismerhetik az alapvető üzleti és pénzügyi szabályokat illetve ízelítőt kaphatnak a munka végzésével járó felelősségből is.

A Diákvállalkozások működéséről bővebben az új honlapon olvashat: www.diakvallalkozasok.hu    

 

 

Amit nyújtunk az iskolának a program keretében:

• 40 órás akkreditált pedagógusképzés (iskolánként maximum 2 fő tanár számára); aki nyitott a pénzügyi - vállalkozó ismeretek átadására illetve nyitott a diákvállalkozás program koordinálására. A képzések helyszíne: Budapest és Szeged (minimum 10 fő jelentkezése esetén régiós képzéseket is indítunk)

• Vállalkozási - pénzügyi oktatási csomag: tankönyvek, tanári kézikönyvek, tanulást segítő kiadványok stb., amelyek játékos, interaktív formában ismertetik meg a diákokkal a közgazdaságtan és a pénzügyek alapjait, igazodva a korosztály előzetes ismereteihez, sajátosságaihoz

• Nyilvános vásárok szervezése a diákvállalkozások számára, ahol valós piaci körülmények között értékesíthetik a termékeiket.

• Részvételi lehetőség a szakmai Roadshow rendezvényein a csatlakozó iskolák számára, ahol üzleti és vállalati szakemberek tartanak 3 - 4 órás szakmai tréninget és előadást a diákvállalkozók számára, a vállalkozás sikerességét és működését érintő témakörökben

• Pedagógus workshop biztosítása a programban résztvevő pedagógusok számára, ahol megoszthatják eddigi élményeiket és tapasztalatukat

• Pedagógusok számára vállalati mentor szakmai támogatása

• Hozzáférés a program weboldalához és letölthető anyagokhoz. (www.diakvallalkozasok.hu)

• A JAM szakemberei által nyújtott folyamatos szakmai támogatás

 

Az iskola feladatai a programban:

• Folyamatos együttműködés a JAM szakembereivel, akik a Citi partnereiként a programot lebonyolítják.

• Csatlakozott iskolánként minimum 1 diákvállalkozás beindítása és működtetése a tanév folyamán.

• Minimum egy JAM által szervezett versenyen való megjelenés.

• A program eseményeinek publikálása az iskola honlapján.

• A program eredményeinek visszajelzése a JAM számára szöveges beszámoló útján.

 

További információ és jelentkezés a program koordinátoránál:

Szilágyi Orsolya

Telefon: +3630/996-0359

E-mail: szilagyi.orsolya@ejam.hu