JAM-Citi Diákvállalkozás program 2016/2017

Junior Achievement Magyarország - Citi

Diákvállalkozás program

Tartásjavító kütyüvel robbant a köztudatba a WRU Company

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákjai még csak 16 évesek de forradalmi termékkel álltak elő az idei Diákvállalkozás programban. A csapat bemutatkozó videóját megnézhetitek: itt


A The Sight diákvállalkozása fogja képviselni hazánkat Bécsben

A Diákvállalkozások Karácsonyi Vásárának és Versenyének a győztes csapata az Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Sight csapata lett. Az egyik legrégebbi fényképezési technikát csomagolták csináld magad szettbe AKG-s diákok. A Sight Company lyukkamerájából két hónap alatt hatvan darabot eladtak.

Szép volt fiúk!

A fiatalok sikerére több média is felfigyelt, íme a megjelent cikkek:

Forbes: itt

HVG: itt

24.hu: itt

Az idei JAM Karácsonyi Vásár és Verseny idén is tele volt meglepetésekkel

Elérkeztünk idén is az egyik legjobban várt JAM-es eseményhez, az év végi JAM Karácsonyi Vásárhoz és Versenyhez. A Citi Alapítvány jóvoltából idén, több mint 50 diákvállalkozás illetve több, mint 40 pedagógus képzése történt meg szeptember óta és folytatódik tovább a jövőben is.

Az idei karácsonyi vásárunknak a KÖKI Terminál biztosította a helyszínt, méghozzá nem máshol, mint a II.emeleti rendezvényteremben. A helyszín milliője és frekventált elhelyezkedése remekól illeszkedett az esemény hangulatához és a megnyitó után sorra csábította a bevásárlóközpontban járókat - tegyük hozzá a diákvállalkozók is sokat tettek a nézelődők bevonzásáért, a pláza folyosói hamar megteltek a kisebb-nagyobb diákvállalkozókkal, ki-ki szórólapot, terméket tartva a kezében igyekezett felhívni a figyelmet az eseményre és persze saját vállalkozására, standjára.

A rendezvényre 27 diákvállalkozás érkezett el - voltak, akik már komplett standdal és arculati elemekkel érkezett a kora délelőtti órában, hogy elsőkként foglalja el helyét és kezdje meg standja díszitését. 

A vásár megnyitója után elkezdődött a munka és persze a vásárlókkal együtt megérkeztek a szakmai zsűri tagjai is. A zsűrizés alatt a diákok szívvel - lélekkel dolgoztak, mutatták be vállalkozásukat az érdeklődőknek illetve szakmai bezsélgetéseket folytattak egymással.

A tét a középiskolás diákok számára igen magas volt...hiszen a legjobb diákvállalkozás díjazottjának nyereménye, hogy csapatával együtt kijuthat a 2017-es tavaszi JA bécsi vásárára! 

Az eredmény a következőképpen alakult:

Középiskola

Legszebb stand

Mézédes Rt - Móricz zsigmond Református

Gimnázium,Szakgimnázium,

Kollégium és Általános Iskola,

Kisújszállás

 

Legötletesebb termék

WRU - Alternatív Közgazdasági Gimnázium,
Budapest 

 

Legjobb marketing munka

The Billow - Alternatív Közgazdasági Gimnázium,
Budapest 

 

Legjobb eladó

Vakok Kézműves Kft. - Vakok Általános és

Speciális Iskolája, Budapest

 

Legjobb diákvállalkozás

Sight Alternatív Közgazdasági Gimnázium,

Budapest 

 

Gratulálunk a nyertes csapatoknak!

Köszönjük a KÖKI Terminálnak, hogy idén is támogatta rendezvényünket a helyszín biztosításával illetve a Centrum Tv-nek, akik a rendezvény ideje alatt interjúkat készítettek a diákokkal.

Külön köszönjük a meghívott zsűritagoknak és a Citi Alapítvány munkatársainak, hogy szakmai véleményükkel emelték a rendezvény színvonalát.

Vállalkozói Roadshow

December 12 - én megtartottuk a 2016 - 2017 - es tanév első diákvállalkozó roadshow eseményét. Központi téma a marketing volt. A rendezvényen vendégünk volt Sinkó Bori a Hokedli főzelék  bár tulajdonosa, akitől megtudhattuk, hogyan jutott el az ötlettől a vállalkozás mai formájáig. Nagyon hasznos tippeket kaphattak vállalkozóink az üzleti tervezéssel kapcsolatban.

Ezt követően a Kolibri Pictures producere Abel Sellei tartott egy rendkívül színes és izgalmas előadást az online marketing szerepéről és használatáról vállalkozások számára. Az ismeretek begyűjtése után, most következhet mindezek alkalmazása. Kíváncsian várjuk az idei diákvállalkozók marketing fogásait és üzleti terveit.

Pedagógusok képzése

2016. dec.1-2. és dec. 12-13., Szeged

Szegeden is megszervezésre került a JAM akkreditált pedagógusképzése, amely a gazdaság és vállalkozásismeret gyakorlatias oktatására illetve a diákvállalkozás program egészét mutatta be és ismertette a résztvevő pedagógusoknak.

A négy nappos képzésen 15 pedagógus vett részt.

2016. nov 24-25. és dec. 8-9., Budapest

Nagy érdeklődés övezte a Vállalkozói Kompetenciák fejlesztése a köznevelésben c. 40 órás akkreditált pedagógusképzést. A képzés célja, hogy a jelentkező pedagógusok olyan módszereket, gyakorlatokat ismerjenek meg, amit később saját iskolájukban alkalmazni tudnak a gazdasági és vállalkozói tantárgyak és órák oktatása során. A 40 órás képzés középpontjában a diákvállalkozás program állt.

A budapesti képzésen 18 pedagógus vett részt.


A középiskolás diákokat és a pedagógusokat támogatja idén a JAM - Citi új programja

2016 őszétől a Citi egyűttműködésében új programhoz csatlakozhatnak a középiskolás diákok illetve az iskolákban dolgozó pedagóus kollégák.

Az egy tanéven át tartó Diákvállalkozás Program a középiskolás diákok üzleti, pénzügyi és vállalkozói kompetenciájának fejlesztéséhez járul hozzá, ami kiválóan illeszkedik a kerettantervben megfogalmazott célokhoz.

Ez alatt az egy év alatt a diákok a program segítségével saját diákvállalkozást alapíthatnak, és betekintést kaphatnak a vállalkozói és üzleti szférába, megismerhetik az alapvető üzleti és pénzügyi szabályokat illetve ízelítőt kaphatnak a munka végzésével járó felelősségből is.

A Diákvállalkozások működéséről bővebben olvashat: itt

Alternatív Közgazdasági Gimnázium
Diákvállalkozása - 2014/2015

A diákok munkáját pedagógusok kísérik, akik számára egy ingyenes, 3 + 1 napos (40 órás) akkreditált pedagógusképzést biztosítunk. A képzés során a pedagógusokat felkészítjük a mentorszerepre, olyan módszereket és tudásanyagot biztosítunk számukra, amely segíteni fogja munkájukat az év során.

Akkreditált tanárképzések időpontja és helyszíne:

1. 2016. nov 24-25. és dec. 8-9., Budapest

2. 2016. dec.1-2. és dec. 12-13., Szeged


Amit nyújtunk az iskolának a program keretében:

• 40 órás akkreditált pedagógusképzés (iskolánként maximum 2 fő tanár számára); aki nyitott a pénzügyi - vállalkozó ismeretek átadására illetve nyitott a diákvállalkozás program koordinálására. A képzések helyszíne: Budapest és Szeged (minimum 10 fő jelentkezése esetén régiós képzéseket is indítunk)

• Vállalkozási - pénzügyi oktatási csomag: tankönyvek, tanári kézikönyvek, tanulást segítő kiadványok stb., amelyek játékos, interaktív formában ismertetik meg a diákokkal a közgazdaságtan és a pénzügyek alapjait, igazodva a korosztály előzetes ismereteihez, sajátosságaihoz.

• Nyilvános vásárok szervezése a diákvállalkozások számára, ahol valós piaci körülmények között értékesíthetik a termékeiket.

• Utazási hozzájárulás a vásárra való eljutásra a diákvállalkozók számára – előzetes pályázat benyújtása alapján

• Részvételi lehetőség a szakmai Roadshow rendezvényein a csatlakozó iskolák számára, ahol üzleti és vállalati szakemberek tartanak 3 - 4 órás szakmai tréninget és előadást a diákvállalkozók számára, a vállalkozás sikerességét és működését érintő témakörökben

• Pedagógus workshop biztosítása a programban résztvevő pedagógusok számára, ahol megoszthatják eddigi élményeiket és tapasztalatukat

• Pedagógusok számára vállalati mentor szakmai támogatása

• Hozzáférés a program weboldalához és letölthető anyagokhoz

• A JAM szakemberei által nyújtott folyamatos szakmai támogatás.

 

Az iskola feladatai a programban:

• Folyamatos együttműködés a JAM szakembereivel, akik a Citi partnereiként a programot lebonyolítják.

• Csatlakozott iskolánként minimum 1 diákvállalkozás beindítása és működtetése a tanév folyamán.

• Minimum egy JAM által szervezett versenyen való megjelenés.

• A program eseményeinek publikálása az iskola honlapján.

• A program eredményeinek visszajelzése a JAM számára szöveges beszámoló útján.

 

További információ és jelentkezés a program koordinátoránál:

Kovács Ildikó

Telefon: +3630/996-0359

E-mail: kovacs.ildiko@ejam.hu