Diákvállalkozások vásárai és versenyei 2015/2016

Diákvállalkozások vásárai és versenyei 2015/2016

Az év diákvállalkozása 2016

Július 27 | Luzern, Svájc

Ünnepeljük együtt Európa legjobb 200+ diákvállalkozóját !

Idén 275 000 diák vett részt a JA Diákvállalkozás Programban és a 36 ország legjobbjai versenyezhetnek most a megtisztelő “Az év diákvállalkozása” címért.

A rendezvény kiemelt vendége Johann Schneider - Ammann Svájc elnöke.

A 10 tagú szakmai zsűri által kiválasztott legjobb vállalkozásnak az elnök adja át az első díjat.

 

A csapatok

Európa legjobb diákvállalkozói mérkőzhetnek meg a Junior Achievement Év Diákvállalkozása versenyben. A verseny 4 fázisában van lehetőségük arra, hogy bebizonyítsák a zsűrinek ők a legjobbak a 36 versenyző közül.

A csapatokról az alábbi linken olvashat további részleteket: itt

A magyar csapat

Magyarországot a szegedi Game of Tones diákvállalkozás képviseli. A vállalkozás színezhető papírárukat készít, többek között füzeteket, naptárakat és mappákat. Vásárlóik így a színezés öröme mellett személyre szabhatják és egyedivé tehetik mindennapi használati tárgyaikat. A vállalat a Citi - JAM Diákvállalkozás Program hazai nyertese, így utazhat a nemzetközi döntőre.

A zsűri

A 10 tagú szakmai zsűri feladata, hogy értékelje a vállalkozók teljesítményét. Az értkelési szempontok között szerepel a kommunikáció, csapatmunka, probléma megoldás, célkitűzés, tervezés, pénzügyek kezelése, személyzeti ügyek, termékfejlesztés, marketing és értékesítés. Természetesen fontos szerepet játszik az is, hogy milyen módon fejlődött az ifjú vállalkozók üzleti készsége.

A zsűritagokról részletesebben itt olvashat: itt

A díjak

A fődíj mellett az alábbi elsimerések kerülnek kiosztásra

• AT&T Excellence in IT Award annak a csapatnak, amelyik a leginnovatívabb megoldással áll elő, szem előtt tartva az üzleti megvalósíthatóságot és fenntarthatóságot. 

• A  Citi Client Focus Award azt a vállalkozást díjazza, amelyik leginkább értéket teremt a vásárlói számára, figyelembe véve szükségleteiket és problémáikat, alkalmazkodva a változó igényekhez.

• A FedEx Access Award nyertese az a diákvállalkozás lesz, amelyik leginkább hasznosítja a globális kapcsolatokat. A FedEx számára a vállalkozók segítenek összekötni a világ különböző pontjait így erősítve az összefogásban rejlő potenciált. A vállalat hisz abban, hogy a kapcsolatok által lesz jobb a világunk, így büszkén támogatja az országokon átívelő válllakozói oktatást.

• A MetLife LifeChanger Award célja, hogy elismerje azt a diákvállalkozást, amelyik leginkább fogllakozik a társadalmi problémák innovatív megoldásával ugyanakkor helyt tudnak állni napjaink piaci körülményei között is.

• UBS Award a leginnovatívabb termékért, olyan vállalkozás elismerése, amelyik kiemelkedik kreatív látásmódjával és termékötletével. 

• Az Alumni Leadership Award (AXA) 10 olyan fiatalt ismer el, akik tanúságot tettek kiemelkedő vezetői készségeikről, lelkesedésükről és csapatszellemről azaz az úgynevezett JA alumni szemléletről. 

A JA Diákvállalkozás Program

A 39 országban futó program évente megközelítőleg 300 000 diák bevonásával segíti a fiatalok vállalkozói kompetenciáinak fejlesztését. A diákok valós környezetben megismerik az üzleti élet alapvető szabályait, a
vezető pozíciók betöltésével járó felelősségeket, a pontos adminisztráció és a határidők betartásának fontosságát, a munkavállalók jogait, és kötelességeit. A program során a szervező, tervező, előadó, döntéshozó, információ - feldolgozó, elemző képességeik mellett szükségük lesz a kreativitásukra, kritikai gondolkodásukra, nyitottságukra is. A diákvállalkozás egy olyan valós vállalkozás az oktatási program keretében, ami valós pénzforgalmat bonyolít így a fiatalok az aktuális piaci helyzetben mérhetik fel válllakozásuk fenntarthatóságát.

További részletekkel kapcsolatban kérjük forduljon a rendezvény szervezőjéhez

Rebecca Pulver, rebecca.pulver@y-e.ch, +41 (0)44 644 00 60

Látogasson el az alábbi honlapra:  http://www.coyc.jaeurope.org/


 

Diákvállalkozások Tavaszi Vásár és Versenye


A Pólust is meghódították a diákvállalkozók

2016. március 11.

Nagy várakozás övezte a Diákvállalkozások Tavaszi Vására és Versenye programot. A márciusi verseny nemcsak új helyen került megrendezésre, hanem olyan diákvállalkozások is bemutatkoztak, akiknek ez volt az első vásári alkalmuk. A rendezvényre előzetesen az első 25 jelentkezést tudtuk fogadni és hamar be is telt a helyek száma.

A nagy várakozást csak fokozta, hogy idén a tavaszi vásár legjobb középiskolás diákvállalkozásának nyereménye, hogy részt vehet a május végén megrendezésre kerülő, Szegedi Hídivásáron.

Több, mint 150 diák, 20 különböző iskolából érkezett a programra, hogy a tavaszi zsongásban részt vegyen. A program déltől kezdődött, de a leggyorsabb diákok, már 11-körül odaértek, hogy elfoglalhassák standjaikat és megkezdhessék a kipakolást. Az akkor még titkos csomagok, díszek, dekorációkra hamar fény derült és színesebbnél - színesebb termékek lepték el az asztalokat.

Mint minden verseny, most is eredményhirdetéssel zárult a rendezvény, ahol a szakmai zsűri különböző szempontok alapján pontozta, értékelte a csapatokat. Nem volt könnyű helyzetben az értékelő bizottság ugyanis 31 diákcég között kellett megkeresni a legjobbakat.

Az eredmény a következőképpen alakult:

Általános Iskola

Legjobb diákvállalkozás: Négy Évszak Bt. (Kastélydombi Általános Iskola, Budapest)

Legjobb marketing: ART Team (Darus Utcai Általános Iskola, Budapest)

Legszebb stand: Bókay Vállalkozók (Bókay Árpád Általános Iskola, Budapest)

Közönség kedvenc diákvállalkozása: Eleven - eleven (Kiss Géza Zenei Általános Iskola és AMI, Sellye)

       

Középiskola:

Legjobb logó: Le Maridian (Hunfaly János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági SZKI., Budapest)

Legjobb eladó: Made It (Hunfaly János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági SZKI., Budapest)

Legszebb stand: Dinamikus Technikusok (II. Rákóczi Ferenc Katolikus SZKI, Kiskunhalas)

Legjobb marketing: Floist Kft (Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi SZKI, Kecskemét)

Legjobb diákvállalkozás: Csodabogarak Kft (Kádas György Óvoda, Általános Iskola, EGYMI, Kisújszállás)

   

Ezúton gratulálunk minden csapatnak a szép teljesítményét. A felkészítő pedagógusoknak és mentoroknak köszönjük az eddigi munkáját. 

Külön szeretnénk megköszönni a szakmai zsűri tagjainak,

a Monsanto képviselőinek, Lukács Zsuzsannának a SEED Alapítvány képviselőjének és Kormos Beának az NGM képviselőjének, Isik Zsuzsannának az Ifjúság Pénzügyi Oktatásáért Egyesület képviselőjének, Budai Juditnak a Szecskay Ügyvédi Iroda képviselőjének és Mészáros Mónikának hogy szakmai tudásával és megjelenésével emelete a program színvonalát.

 

 


 

Diákvállalkozások Karácsonyi Vására és Versenye

Kinőtték a Placcot a Diákvállalkozók


 Idén nagy várakozással teltek a decemberi hetek. A Diákvállalkozások programba idén több mint 50 diákvállalkozás regisztrált, sorra érkeztek a társasági szerződések és cégbejegyzések, levelek és a vállalkozás működésével kapcsolatos kérdések. Folyamatosan érkeztek a visszajelzések a mentoroktól, diákoktól, ki hol tart éppen a vállalkozásával…aztán elérkezett az első vásári időpont és program a Citi - JAM Diákvállalkozások Karácsonyi Vására és Versenye.

 Miről is szól a Diákvállalkozás program? A Junior Achievement Magyarország évek óta sikeresen működő programja a Diákvállalkozás, melyben általános és középiskolás diákok egy iskolai tanéven keresztül kipróbálhatják magukat a vállalkozás világában. Az üzleti szimuláció során nemcsak megismerik az üzleti élet alapvető szabályait, hanem meg is tapasztalják a gazdaság és a pénz világát.

Minden évben kétszer rendezzük meg a Diákvállalkozások Országos Vásárát és Versenyét Budapesten,  ahol az adott tanévben regisztrált diákcsapatok mutathatják be vállalkozásukat, termékeiket/szolgáltatásaikat illetve addig megszerzett tudásukat, tapasztalatukat.

Idén 31 diákcég jelentkezett a vásárra, és hamar kiderült, a lelkes diákok kinőtték a KÖKI Placcot! A nagy érdeklődésre való tekintettel még egy üzlethelységet biztosított a KÖKI Terminál, így egyszerre két helyen is ment a vásározás. A diákok sorra érkeztek, különböző méretű és formájú (akkor még a titkos) csomagokkal és dobozokkal. A  standok feldíszítése megkezdődött és a termek hamar megteltek a fiatal vállalkozók lelkes beszélgetésével és nevetésével.

A program megnyitója után megkezdődött a vásározás. A diákok sorra hívták be a KÖKI Terminálban járkáló vásárlókat, akik nagy lelkesedéssel járták körbe a standokat, és telt szatyrokkal távoztak tőlük. Idén ismét volt közönségszavazás, így a vásárlók sorra jöttek a JAM standjához, hogy leadják voksukat kedvenc csapataikra.

Mind minden verseny, most is eredményhirdetéssel zárult a rendezvény, ahol a szakmai zsűri különböző szempontok alapján pontozta, értékelte a csapatokat. Nem volt könnyű helyzetben az értékelő bizottság ugyanis 31 diákcég között kellett megkeresni a legjobbakat.

Az eredmény a következőképpen alakult:

Általános Iskola

Legjobb eladó: Decs Alsó (Bíborvég Általános Iskola)

Legjobb logó: Magic JAM (Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola)

Legjobb marketing: Négy Évszak (Kastélydombi Általános Iskola)

Legszebb stand: ART Team (Darus Utcai Magyar - Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola)

Legjobb diákvállalkozás: Meteor Rt. (Tabán Általános Iskola és AMI)

Középiskola:

Közönség kedvence: Zoltanea Kft. (Pestszentlőrinci Közgazdasági SZKI)

Legjobb logó: I.P.M (Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola )

Legjobb eladó: Doogo
(Alternatív Közgazdasági Gimnázium)

Legszebb stand: Wanderlust (Alternatív Közgazdasági Gimnázium)

Legjobb marketing: EcoLogical (Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium SZKi és Koll.)

Legjobb diákvállalkozás: Doogo (Alternatív Közgazdasági Gimnázium)

Ezúton szeretnénk megköszönni a KÖKI Terminálnak, hogy helyet biztosítottak a rendezvénynek.

Külön szeretnénk megköszönni a szakmai zsűri tagjainak,

Citi képviselőinek, a Monsanto képviselőinek, Mészáros Mónikának a Tenderauditor Kft. képviselőjének és Kormos Beának az NGM képviselőjének, hogy szakmai tudásával és megjelenésével emelete a program színvonalát.

Külön köszönjük, hogy ajándékokkal is támogatták a díjazott vállalkozókat.