Arconic - JAM - Építsd a karriered!

Junior Achievement - Építsd a karriered! Pályaorientációs program 7 - 10. évfolyamosoknak


STEM készségek fejlesztése - a jövő gazdasága

Sok helyen felmerül a kérdés, hogy milyen készségekkel kell rendelkezni a jövő munkaerejének. Miben fejlődjünk, hogyan készüljünk? Hogyan lehetünk versenyképesek a munkaerőpiacon? Fiatalként pedig ezek a kérdések még aktuálisabbak.

A technológia dinamikus fejlődésének köszönhetően egyre inkább erősödik az igény a megfelelő MTMI
(matematika, természettudományos, műszaki, mérnöki és informatikai) készségekkel rendelkező munkavállalókra, aminek a megalapozását már most el kell kezdeni a hazai iskolákban. Ezt a célt tűzte ki a Junior Achievement Magyarország Alapítvány és az  Arconic Alapítvány közös JA Építsd a karriered! programja. A kialakított online eszköz segítségével a 13 - 18 éves fiatalok megismerkedhetnek a különböző MTMI szakmákkal, feltérképezhetik saját érdeklődési körüket és elkezdhetik tudatosan építeni a saját pályájukat. A nyílt hozzáférésű, ingyenes program bárki által felhasználható így segítségére lehet a pályaválasztás előtt álló magyar fiataloknak.

Ahhoz, hogy kinyissuk a kapukat az oktatás és a vállalati szféra között, a programhoz csatlakoztak az Arconic Köfém Kft. lelkes önkéntesei, akik azon túl, hogy tantermi órák keretében fejlesztették a tanulók MTMI készségeit, fogadták is a fiatalokat a székesfehérvári üzemben egy Árnyéknap keretében. Itt a nap során a fiatalok úgy érezhették magukat, mint ifjú munkatársak, helyben megtapasztalva a különböző szakmák gyakorlati oldalát.

Ahogy az egyik résztvevő is röviden összefoglalta: „"Ez egy olyan lehetőség, amiben nem lehet része bárkinek, meg kell ragadni az alkalmat."

2017.július


Jó hangulatban és sikeresen lezajlott a JA Építsd a karriered! keretén belül megrendezésre kerülő árnyéknap az Arconic - Köfémnél Székesfehérváron.

2017.június 6.


Már több mint 20 iskola ismerkedett meg a MTMI készségekkel a JA Építsd a karriered! program keretein belül.

Az online felület segítségével a diákok akár önállóan is kipróbálhatják és fejleszthetik készségeiket, kezd el még ma!

Jelentkezés: itt

2017.március 17.


Az  idei tanévben az Arconic Alapítvány támogatásával útjára indítjuk a JA Építsd a karriered! Pályaorientációs programot, melynek a célja, hogy segítsen a 13 - 17 éves diákoknak alaposabban megismerni az MTMI (matematika, természettudományos, műszaki és informatikai) szakterületeket és karrierlehetőségeket.

Támogatja a fiatalokat abban, hogy felismerjék saját MTMI készségeiket, érdeklődési körüket és ezek alapján megtervezhessék hogyan tudják majd tudatosan építeni karrierjüket ezekben a dinamikusan fejlődő ágazatokban.

Amit kínálunk:

- MTMI (matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai)  készségekre épülő szakterületek megismerése

- Korszerű digitális tananyag, magyar nyelvű online applikáció

- Tanár tréning (felkészítés a foglalkozások megtartására)

- Útmutató és
segédanyag a foglalkozásokhoz (3x45 perc)

Célcsoport:

- 7-10. évfolyamos diákok

- Osztályok jelentkezését várjuk

A program felépítése

- December - Február - iskolák bekapcsolódása a programba

- Január - Március – tanárképzés ( 1 székesfehérvári, 1 szegedi plusz elektronikus tananyag)

- Január - Május - foglalkozások megtartása (3x45 perc)

- Április -
május – Árnyékprogram a székesfehérvári Arconic - Köfém Kft.üzemében (10 fő diák)

Amit kérünk:

- A jelentkező iskola által delegált pedagógus végezze el a felkészítő tréninget (Székesfehérváron és Szegeden személyesen, ország többi részén elektronikus tananyag)

- 3x45 perces foglalkozás megtartása (Székesfehérváron Arconic önkéntesek részvételével) a résztevvő osztályok számára

- Bemeneti és kimeneti kérdőívek kitöltése (diákok)

- Iskola honlapján a programban való részvétellel kapcsolatos beszámoló megosztása

- Kapcsolattartás a program koordinátorával

Program felépítése:

  1. Lehetőségek tárháza: tudományos szakterületek megismerése. Milyen szempontokat tartsunk szem előtt pályaválasztásnál. Az érdeklődési kör, végzettség, elvárások és a tudományágak. Lehetséges szakterületek összefüggése a kiválasztott karrier építése során.
  2. Játszd a szereped!: 6 különböző természettudományos, matematikai, műszaki és informatikai szakterület megismerése - online szimulált árnyékprogram keretében, interaktív feladatokkal.
  3. Lépésekó a siker felé

Változatos kérdéseken keresztül megismerni, hogy az MTMI készségekre épülő szakmákon belül melyik felel meg legjobban az egyén érdeklődésének és képességeinek

  1. Árnyéknap - székesfehérvári középiskolásoknak az Arconic – Köfém Kft. Üzemében

 

Jelentkezési lap letölthető: itt


Jelentkezés és további információ a program koordinátoránál:

Kovács Levente

E-mail: kovacs.levente@ejm.hu

Tel.: +36309960359

Arconic Foundation partners with nonprofit organizations to advance science, technology, engineering and math (STEM) education and skills training worldwide, with a special  emphasis on  engaging and creating access to those disciplines for underrepresented and underserved groups. Through these collaborations, we are helping to change the perception of manufacturing by creating excitement around the rewarding career opportunities available to the next generation of talent – from career and technical education to the most advanced robotics and digital manufacturing.

The Foundation encourages a culture of volunteerism and supports employees in their volunteer community outreach. We also work  with Arconic locations to provide relief in the event of natural disasters in order to ensure the resilience and wellbeing of our communities.