JA Építsd a karriered

JA Építsd a karriered

A JA Építsd a karriered! pályaorientációs program célja, hogy segítsen a 13-17 éves diákoknak alaposabban megismerni az MTMI (matematika, természettudományos, műszaki és informatikai) szakterületeket és karrierlehetőségeket.

Támogatja a fiatalokat abban, hogy felismerjék saját MTMI készségeiket, érdeklődési körüket és ezek alapján megtervezhessék hogyan tudják majd tudatosan építeni karrierjüket ezekben a dinamikusan fejlődő ágazatokban.

Az átfogó tananyag közelebb hozza a pályaválasztás előtt álló fiatalokhoz a természettudományos, műszaki, mérnöki pályákat és segíti őket saját készségeik és tudásuk felismerésében. Ezáltal nem csupán ezekről a területekről lesznek átfogóbb ismereteik, hanem nagyobb valószínűséggel fogják választani ezeket a szakterületeket és sikeresen építhetik karrierjüket a jövőben.

A JA Építsd a karriered! program hazai adaptációja az Arconic Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány együtműködésében jött létre.

Letölthető segédanyagok:

Próbáld ki az online programot


MTMI szakmák

Kíváncsi vagy, hogy az érdeklődési körödnek megfelelően milyen lehetséges foglalkozások jöhetnek szóba?

Nemzeti Pályorientációs Portál összetett keresésében megadhatod a szükséges szempontokat. Az érdeklődési kör esetében az alábbiak szerint jelennek meg a választási  ehetőségek:

Kutató = Intellektuális (gondolkodó)

Gyakorlati = aktív, realista (cselekvéses)

Művészi = művészi (alkotó)

Vállalkozói = Kezdeményező (meggyőző)

Szociális = szociális

Hagyományos = Konvencionális (szabálykövető)

Ezen túl választhatsz a munkamódok, a  pályakörök és a szükséges képességek között: kattints ide

Központi Statisztikai Hivatal oldalán felsorolásra került a foglalkozások, amelyek 10 nagy főcsoportra vannak osztva. Itt megtalálható a foglalkozások leírásánál, hogy
ki mivel foglalkozik, milyen feladatai vannak és milyen lehetséges munkaköröket tölthet be.

https://www.ksh.hu/docs/szolgaltatasok/hun/feor08/feorlista.html

 

Online pályaorientációs tesztek

  • Nemzeti Pályaorientációs Portál online felületén számtalan pályaorientációs teszt szerepel általános és középiskolás diákoknak egyaránt. Többek között: képességek, készségek, tantárgyi érdeklődés, jellemző munkamód, pályaérettség, érdeklődési körök, szabadidő mérleg, pályaérettség etc. http://eletpalya.munka.hu/kerdoivek
  • Pályanet.hu pályaválasztási tanácsadó portálon megtudhatod, hogy milyen pályaterületek érdekelnek, melyik az a tevékenység típus, amelyik számodra örömet okoz, érdekes lehet. http://www.palyanet.hu/index.php?article_id=130#
  • Képzési orientációs teszt a Szegedi Tudományegyetem oldalán. Segítséget ad a pályaválasztásodhoz, hogy megtaláld azt a képzési területet, amely hozzád legjobban illik : http://www2.u-szeged.hu/kepzesiteszt/

 

Letölthető teszt

 

 

Az Arconic - Köfém Kft - ről

 

Az alumíniumiparban tevékenykedő nagy múltú Arconic - Köfém Kft. egyike a 100 legnagyobb vállalatnak Magyarországon. A Székesfehérváron és Nemesvámoson dolgozó 2.000 munkatársunk által gyártott termékeket használják a szállítmányozásban (alumínium felnik kamionokra és buszokra), az autóiparban (pl. karosszéria elemek), a légiközlekedésben (pl. szegecsek a repülőgépekben) és az iparban (pl. ipari gázturbinák lapátjai).

Székesfehérváron jött létre az a Globális Szolgáltató Központ is, ami az Arconic összes európai és bizonyos észak - amerikai vállalatainak pénzügyi feladatait végzi el.

Az Arconic több mint 3 milliárd Ft-tal (ami megegyezik 150 családi ház árával) támogat különböző oktatási és egészségügyi programokat 1993 óta. Ide tartozik az a törekvésünk is, hogy minél több diáknak segítsünk megtalálni a számára legmegfelelőbb munkát ezzel a játékos app-pal.