Vállalkozói szellemű oktatás fejlesztése a kelet-európai régióban

Az EE-HUB hat új nemzeti HUB-ot indított el Kelet-Európában

Brüsszel, 2018. február 19. – Az EE-HUB (Entrepreneurship Education Network) olaszországi sikereit követően hat kelet-európai országban is nemzeti HUB-okat (központokat) indított el: Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban, Romániában, Szlovákiában és Törökországban. A Junior Achievement (JA) partnerszervezetek a Citi Alapítvány Pathway to Progress kezdeményezésének keretében azon dolgoznak, hogy előmozdítsák a vállalkozói szellemű oktatás fejlesztését a felsorolt országokban.

“A JA Hálózat és az EE-HUB kezdeményezés célja, hogy megerősítse a vállalkozói szellemű oktatást az említett hat országban. Egy stabil, a vállalkozói ismeretek oktatására irányuló nemzeti stratégia elengedhetetlen ahhoz, hogy felkészítsük a fiatalokat a munkaerőpiac változó körülményei közötti  érvényesülésre. A Citi Alalpítvánnyal való együttműködés közelebb hozza az oktatás és az üzleti szféra szereplőit, valamint a szakpolitikai képviselőket egymáshoz. Ez az egyik legjobb és legfenntarthatóbb kezdeményezésünk, amivel támogathatjuk a fiatalokat” – mondta  Caroline Jenner, a JA Europe ügyvezetője.

 “A Citi Alapítvány Pathways to Progress kezdeményezése az egész világon elkötelezetten áll ki a vállalkozói szellemű oktatás előmozdítása mellett. A hat újabb EE-HUB megalakítása lehetővé teszi a jó gyakorlatok megosztását a civil szervezetek, a kormányzatok és vállalatok között, ezáltal sokkal több fiatal életét tudjuk pozitívan befolyásolni, mint bármikor előtte” – nyilatkozta Rachael Barber, a Citi Európa, Közel-Kelet és Afrika régiójának közösségfejlesztési vezetője.

Több, mint 1000  érdekelt fél részvételével indultak el a nemzeti HUB-ok a hat országban. A résztvevők között megtalálhatók minisztériumi küldöttek, vállalatok, egyetemek, pedagógus és szülői szervezetek.

A  Vállalkozói Szellemű Oktatásért HUB Nyitókonferencia 2017. december 12-én került megrendezésre a Nemzetgazdasági Minisztériumban. A minisztériumi, vállalati, oktatási és civil szférából érkező szakemberek együttműködésének köszönhetően így lehetőség nyílt arra, hogy olyan továbblépési lehetőségek és célok fogalmazódjana meg, amelyek hatékonyan segítik a vállalkozói szellemű oktatás fejlesztését Magyarországon.

A rendezvény során panelbeszélgetések keretében oszthatták meg tapasztalataikat a meghívott előadók, ennek során a résztvevők körbejárták a munkaadói igényeket, megbeszélték a civil szervezetek jó gyakorlatait, a pedagógusok felkészítésének módjait, valamint a felsőoktatásban résztvevő hallgatók elérését.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelten támogatja azon kezdeményezéseket, amelyek elősegítik a fiatalok vállalkozói ismereteinek és készségeinek fejlesztését, annak érdekében, hogy a vállalkozói kultúra minél mélyebben gyökeret vethessen Magyarországon. A vállalkozói aktivitás növelésének meghatározó tényezője a vállalkozói ismeretek oktatásának elterjesztése és minőségének javítása, amely összhangban áll a Vállalkozói Szellemű Oktatásért HUB kezdeményezés célkitűzéseivel. Ennek érdekében az NGM támogat minden olyan kezdeményezést, és e kezdeményezéseket megvalósító szervezetet, amelyek segítik a KKV szektor versenyképességének, hatékonyságának javítását.” mondta Marczinkó Zoltán, a Nemzet Gazdasági Minisztérium Kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A hazai célok között szerepel még a pedagógusok felkészítésének támogatása a vállalkozói szellemű oktatásra, a jó gyakorlatok összegyűjtése és megosztása, valamint a Vállalkozói Iskola díjának bevezetése az ebben szellemben oktató iskolák elismerésére.

Májusban Budapesten kerül megrendezésre egy olyan kerekasztal beszélgetés a hat ország minisztériumi képviselőinek bevonásával, amely során a résztvevvők megosztják egymással az elért eredményeket, és a bevált módszereket.

A JA Europe szervezet és a Citi Alapítvány 2017-ben ünnepelték együttműködésük 30. évfordulóját, amelynek eredményeként folyamatosan hozzájárulnak a fiatalok munkanélküliségének csökkentéséhez. 2017-ben a Citi Alapítvány világszerte kiterjesztette a Pathways to Progress kezdeményezést, így a 100 millió dolláros támogatásnak köszönhetően további 500 000 fiatal vállalkozói és munkavállalói készségei fejlődhetnek 2020-ig.

 

A Junior Achievement Magyarországról

A Junior Achievement Magyarország (JAM) a Junior Achievement Worldwide tagja, 1993 óta működik Magyarországon. Jelenleg az ország 190 településén több mint 40 ezer diák vesz részt az általuk szervezett és fejlesztett huszonkét gazdasági program valamelyikében. A JAM küldetése, hogy az üzleti élet szereplőivel együttműködve olyan programokat kínáljon a tanulóknak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy megismerkedjenek a vállalkozások világával, az üzleti élet alapjaival. Az alapítvány munkatársai bíznak abban, hogy a programokon részt vevő tanulók az üzleti közösség felelős tagjaivá válnak a jövőben. További információ: http://www.ejam.hu/

A Citi Magyarországról

A Citi Magyarország több mint 30 éve kínál innovatív megoldásokat ügyfeleinek a hazai bankpiacon. Napjainkban világszínvonalú termékek széles körével szolgálja ki hazai kis-, közép- és nagyvállalati, multinacionális, pénzügyi intézményi, valamint állami szektorbeli ügyfeleit Magyarországon. A 2005-ben létesített budapesti Citi Szolgáltató központban jelenleg több mint 1700 szakember nyújt többféle szolgáltatást a technológia, az üzleti adminisztráció, a pénzügy, a kockázatkezelés és a kontrolling területén az Európa, Közel-Kelet és Afrika régió 54 országában működő Citi-vállalatok számára, illetve egyes funkciók esetében világszerte. További információk a www.citibank.hu weboldalon találhatók.

 

További információ: www.citibank.hu | YouTube: www.youtube.com/citi | Facebook:  www.facebook.com/citi

 

A Citiről

A Citi vezető globális bankként körülbelül 200 millió lakossági, vállalati, állami és intézményi ügyfelet szolgál ki világszerte több mint 160 országban. A Citi a pénzügyi termékek és szolgáltatások széles skáláját kínálja ügyfelei részére, beleértve a lakossági banki szolgáltatásokat, a hiteleket, a vállalati és a befektetési szolgáltatásokat, az értékpapír-kereskedelmet, illetve a tranzakciós szolgáltatásokat és a vagyonkezelést.

További információ: www.citigroup.com | Twitter: @Citi | YouTube: www.youtube.com/citi | Blog: http://new.citi.com | Facebook: www.facebook.com/citi | LinkedIn: www.linkedin.com/company/citi

A Citi Alapítványról

A Citi Alapítvány világszerte elkötelezetten támogatja a hátrányos helyzetű emberek és családjuk gazdasági lehetőségeinek bővítését, illetve a pénzügyi eszközökhöz való hozzáférésüket, hogy segítséget nyújtson életszínvonaluk növeléséhez. A Citi Alapítvány globális támogatási stratégiájában kiemelkedő szerepet kap a mikrofinanszírozás, a vállalkozásfejlesztés, a fiatalok oktatása és önfenntartásra való felkészítése, a pénzügyi oktatás és képzés, valamint a pénzügyi eszközökhöz való hozzáférés biztosítása. A Citi Alapítvány a mikrofinanszírozás, valamint a vállalkozásfejlesztés területén működő partnereivel együtt támogatja a környezetvédelmi programok és innovációk megvalósítását is. További információ a www.citifoundation.com címen található.

Sajtókapcsolat

JA Magyarország – kovacs.ildiko@ejam.hu

JA Europe Communications – media@jaeurope.org

CITI Foundation – Rachel Barber – rachael.barber@citi.com