EE-HUB Round Table

Budapest, 2018. június 4-5.

Vállalkozói szellemű oktatással a jövőért- avagy európai jó gyakorlatok és trendek a vállalkozói szemléletű oktatás területén.

Június 4-5-én került megrendezésre a „Vállalkozói Szellemű Oktatásért HUB” kezdeményezés nemzetközi kerekasztal rendezvénye Magyarország, Románia, Szlovákia, Csehország, Bulgária és Törökország minisztériumi képviselőinek és európai szakértők részvételével.

Számos nemzetközi kutatás és európai uniós dokumentum hívja fel a figyelmet a vállalkozói kompetenciák és ismeretek fejlesztésének szerepére az oktatás minden területén. Ideje, hogy a vállalkozásokról való oktatást felváltsa a vállalkozói élményen keresztüli oktatás. Minden fiatalnak legyen meg a saját vállalkozói élménye az iskola befejezését megelőzően. A vállalkozói szellemű oktatás azonban nem csupán egy plusz tantárgy bevezetését jelenti, hanem azt a fajta szemléletet, amely az egész oktatást áthatja.

Az esemény megnyitóján Bocskor Andrea , EP képviselő, az EE-HUB NETwork nagykövete , kiemelte a vállalkozói szellemű oktatás hatását és a partnerségek szerepét az oktatás és az üzleti szféra között. Őt követően Dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára sorolta fel, hogy a hatékony előrelépéshez szükséges a tanterv megváltoztatása, a tanárok képzésének biztosítása valamint elengedhetetlen, hogy a módszerek vonzóvá és élvezhetővé tegyék a tanulást a diákok számára.

Kevin A. Murray, a Citi Magyarország vezérigazgatója és a Citi közép-európai régiójának vezetője a panelbeszélgetés során rámutatott, hogy globális szinten jelenleg 1,2 milliárd 16-14 év közötti fiatal van, akinek számos kihívással kell megküzdenie, legyen szó a technológiai változásokról vagy a munkavállalásról. Ahhoz, hogy elinduljon a fejlődés, kulcsszerepe van az ökoszisztéma megközelítésnek, azaz az összes érdekelt fél bevonásának. Amely gondolattal összhangban volt a többi megszólaló fél véleménye is, miszerint a siker kulcsa az együttműködés és a partnerségek a köz- az üzleti, az oktatási és a civil szféra között.