Arconic – Találd fel a jövőt program régiós döntő

2018. február 8.-án került megrendezésre az Arconic-Köfém Kft. és Junior Achievement Magyarország “Találjuk fel a jövőt! programjának régiós döntője.

Az Innovációs Nap során a diákok azért gyűltek össze, hogy közösen megoldást találjanak egy valós üzleti problémára, kihívásra, aminek a középpontjában az újgenerációs alapanyagok kérdésköre állt. Az Innovációs Nap során a diákoknak lehetőségük volt az Arconic-Köfém Kft. önkénteseivel együttműködve dolgozni a feladaton és kikérni szakmai tanácsukat.

6 iskola közel 60 diákja vett részt az egész napos rendezvényen és mérték össze tudásukat a nap folyamán.

A zsűrinek nem volt egyszerű dolga a döntéshozatalban, hiszen a diákok kreatív és szakmailag is megfelelő ötlettel reagáltak a nap kihívására. A nap végére annyira szoros volt a verseny a harmadik helyezésért, hogy a zsűritagok végül megosztott harmadik helyet hirdettek ki. A szakmai zsűri tagjait Musákné Gergely Orsolya a Junior Achievement Magyarország Oktatási, és Válalkozásszervezési Alapítvány Ügyvezető Igazgatója, Bruckner László Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzési tanácsadója, Sas Erika, Varga-Varró Ágnes és Takács Zoltán az Arconic-Köfém Kft. képviseletében alkották.

Az első helyezett a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium tanulói lettek, így ők képviselhetik hazánkat a júniusi nemzetközi döntőn, ahol brit, francia és német diákokkal mérik majd össze tudásukat.

Az Innovációs Napon részt vett iskolák:

– Vasvári Pál Gimnázium:

  1. helyezett – Tóth Dániel, Kreitl Kitti, Csurgai-Horváth Máté, Trombitás Zalán, Márta Bence.
  2. helyezett – Szatmári Eszter, Hendlein Tímea, Fent Máté, Démuth Dávid, Cseke Lilla
  3. helyezett – Balázs Ádám, Ambrus Szilárd, Turcsán Bálint, Puklics Barbara, Tóth Lilla

– Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola

– Székesfehérvári SZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma

– Belvárosi I. István Középiskola Bugát Pál Tagintézménye:

  1. helyezett – Dietrich Dániel, Cseh Martin Krisztián, Kiss Benedek Péter, Tiber Bálint, Domokos Kolos

Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium

– Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

“Legfőbb célunk a környezetszennyezés visszaszorítása, a káros anyag kibocsátás csökkentése. Ennek eléréséhez alapvető rendszerbeli változásokra van szükség. Ezek alapján csökkentenénk a az autók tömegét, egyszerre használnánk belsőégésű- és motort, a közlekedést központilag szabályoznánk, nagyobb hangsúlyt fektetnénk a tömegközlekedésre és az autókölcsönzésre. AZ autókat hibrid autóként képzeljük el, a tömegközlekedési eszközök közül pedig a buszok férőhelyét bővítenénk, és ezeket teljesen elektromossá tennénk.” – fogalmaztak a nyertes csapat tagjai. Gratulálunk a csapat tagjainak!

Néhány visszajelzés a programról, és a kezdeményezésről:

“Az Arconic Alapítvánnyal való együttműködés nagyon fontos számunkra, hiszen a Junior Achievement Magyarország Alapítvány kiemelt feladatának tekinti a vállalkozói szellemű oktatás megerősítését Magyarországon. Az innovációs nap erre kitűnő lehetőséget biztosít a fiataloknak: adott a valós gyakorlati probléma, a csapatmunka, az önálló problémamegoldás és a vállalati szakemberek bevonása. Az pedig külön öröm számunkra, hogy a probléma jellegéből adódóan egyúttal fejleszthetjük a diákok STEM készségeit is.”-foglalta össze Musákné Gergely Orsolya, a JA Magyarország ügyvezető igazgatója.

„Hiszem, hogy a jövőnk formálása és sikere a mostani középiskolás korú gyerekek által less vezetve, és a jövő munkavállalóit már most a középiskolás rétegnél érdemes a munka és a társadalompolitikai feladatok irányába terelni. Energiát, szeretet, bizalmat kaptam a program során a jövő nemzedékében. Fantasztikus fiatalokat ismerhettem meg. Köszönöm a lehetőséget.” – mondta Varga Zsuzsa HR vezető, aki mentorként vett részt a programon.

„A program során egy aktuális képet kaphatunk arról, hogy a fiatalok mennyire ambíciózusak a tanulmányaikkal és az adott kihívással kapcsolatban, mennyire érdekli őket az adott szakterület.” – mondta Kovács Krisztina, minőségfejlesztő mérnök – a program másik mentora.

Összefoglaló kisfilmünket az Innovációs Napról: